Amerikai álom olasz módra

Világbajnokok New Yorkban, Pirlo (balra) és Villa
Világbajnokok New Yorkban, Pirlo (balra) és Villa - © Fotó: hosszabbitas.hu
New Yorkban összeállt a „szupertrió”, közben megdőlt Détári Lajos régóta fennálló rekordja.

Jelentősebb átigazolási bomba nélkül peregtek le az utóbbi napok a holtszezonban, de egy-két hír nagyobb visszhangot váltott ki. Kontinenst váltott egy vb-győztes, valamint cikkünkből kiderül, miért jelentős magyar szempontból Kevin Trapp Párizsba költözése.

Újabb klasszis

David Villa, Frank Lampard, Andrea Pirlo – annak ellenére ütős névsor alakult ki a New York City együttesénél, hogy mindhárom játékos már bőven túl van a harmincon. A hármas a héten vált teljessé az olasz középpályás szerződtetésével.

A 36 esztendős Pirlo ingyen érkezett az amerikai klubhoz, amellyel két és fél évre szóló kontraktust kötött. A 2006-ban világbajnoki címet szerző labdarúgó mindeddig csak Itáliában szerepelt, legutóbbi állomáshelye a Juventus volt, a Zebrákkal többek között négy bajnoki aranyat ünnepelhetett. Elmondása szerint, több ajánlatot kapott, ellenben nem sokáig töprengett, hiszen a New York–iak prioritást élveztek.

Eközben a Juve vezetősége Dybala és Madzukic után, újabb támadó szellemű spíler megszerzését jelentette be. A 24 éves Simone Zaza a legutóbbi idényben a 12. pozíciót megszerző Sassuolo gárdáját erősítette, az „Öreg Hölgy” 18 millió euróért csábította magához a Squadra Azzura mezét öt alkalommal magára öltő csatárt.

Érdekes szituáció

– A Barcelonába igazolni rengeteget jelent a számomra. Valóra vált az álmom, az eddig elvégzett munka meghozta a gyümölcsét. Messi a világ legjobbja, hatalmas megtiszteltetés ugyanazt a mezt viselni, amelyben ő remekel – fogalmazott a katalánok legújabb szerzeménye, Arda Turan az AS-nak.

Arda Turan | Fotó: express.co.uk Arda Turan | Fotó: express.co.uk ©

A gránátvörös-kékek egyébként 41 millió eurót utalnak az Atletico Madrid számlájára, ezzel a török lesz a csapat történetének 9. legdrágább igazolása. A 2014–2015-ös idényben triplázó Barca elnökválasztás előtt áll, és ez a procedúra csavart eredményezhet a Turan-sztoriban. A madridiakkal kötött megállapodás tartalmaz egy opciót, amely szerint az új vezetőségnek lehetősége lesz a transzfer visszavonására, ha nem tart igényt a középpályásra.

A FIFA eltiltás alatt álló alakulat mestere, Luis Enrique legkorábban januárban vetheti be Arda Turant és a másik újoncot, Aleix Vidalt.

Megdőlt a csúcs

A francia pontvadászat címvédője, a PSG 9 millió eurót fizetett az Eintracht Frankfurtnak Kevin Trappért. Az üzletnek magyar vonatkozása is van, ugyanis hosszú éveken keresztül Détári Lajos vezette a frankfurtiak azon listáját, amelyen a legdrágábban értékesített játékosok névsora olvasható. Döme 1988-ban keltette fel az Olympiakosz érdeklődését, a görögök 8,5 millió eurónak megfelelő német márkáért ütötték nyélbe az átigazolást, így nem túlzás azt állítani, hogy Trapp egy „szakállas” rekordot döntött meg.

HBN–BÁ