Amerikából érkeztek tanulni a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára

Akt.:
Amerikából érkeztek tanulni a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára
© Fotó: Debreceni Egyetem
Debrecen – Tengerentúli egyetemisták tanulmányozzák a magyarországi szociális és egészségügyi ellátást a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán. A vendégek a rehabilitációs intézmények és a biztonságos szociális, egészségügyi ellátás jó gyakorlatát vinnék haza.

A hazai szociális és egészségügyi ellátásba nyernek betekintést az amerikai University of Louisville Kent School of Social Work kilencfős delegációjának tagjai, akik március 13-án érkeztek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára. A két intézmény egy nemzetközi együttműködés keretében 1998 óta áll szoros kapcsolatban egymással, amelynek egyik eredménye a szociális munka és szociális gazdaság (SOWOSEC) nemzetközi mesterképzés.

1
Fotó: unideb.hu

– Az amerikai hallgatók egyhetes tanulmányútjuk során megismerik a magyarországi szociális és egészségügyi ellátást, amely szerintük megbízhatóbb, mint a tengerentúli gyakorlat – monda el Fábián Gergely, az Egészségügyi Kar általános és fejlesztési dékánhelyettese.

Fábián Gergely az elmúlt két évtized tapasztalataiból kiemelte: a delegáció tagjai rendszeresen rácsodálkoznak a nemzetközileg egyedülálló, hungarikumnak számító magyar védőnői szolgálatra és karon folyó védőnőképzésre. Emellett példaértékű számukra a magyar rehabilitációs intézmények komplex és ingyenes szolgáltatása is.

3
Fotó: unideb.hu

A küldöttség tagjait egyhetes tanulmányútjuk első napján, március 13-án Semsei Imre dékán és Sárváry Attila oktatási dékánhelyettes fogadta, akik előadást tartottak a kar képzési kínálatáról.
Az amerikai diákok a magyarországi szociális és egészségügyi ellátás megismerésén túl az európai gyakorlatba is betekintést kapnak két vendégprofesszor pénteki előadásán. Hannu Pietiläinen, a finn Oulu-i Egyetemről, Ondrej Botek pedig a szlovákiai Trnava Egytemeről érkezik az Egészségügyi Karra.
A vendégek a szociális érintettség területein rendelkeznek nemzetközi tapasztalatokkal, kutatási eredményekkel. Látogatásuk célja részben ennek a tudásnak az átadása a SOWOSEC képzés hallgatóinak, másrészt a magyar szociális és egészségügyi programok megismerése.

– Debreceni Egyetem –