Sport

2013.06.25. 13:09

Színes csíkokkal az egészségért

A kinesio tape alapvető feladata a sérült, vagy gyengült izomzat működését segíteni.

A kinesio tape alapvető feladata a sérült, vagy gyengült izomzat működését segíteni.

Napjaink sportközvetítéseiben egyre gyakrabban láthatunk sportolók végtagjain, törzsén különböző hosszúságú, színű csíkokat. Még mindig elég sok olyan drukker van, akik nem tudják, mi célt szolgálnak ezek a „ragasztószalagok”, éppen ezért felkerestünk egy szakembert, aki bemutatta nekünk a tape-et.

Már az ókorban is

– Hazánkban még új keletűnek számít ez a módszer, Európa nyugati részén már évek óta nagy hagyománya van az úgynevezett elasztikus taping technikáknak – kezdte mondandóját Kurta Anna, a Cutler Gym gyógytornásza. – A bőrre ragasztható csík, ami már több, mint tíz féle színben kapható, kinesio tape névre hallgat. Bőrbarát ragasztóanyaggal bevont, pamut anyagú, rugalmas, legalább 40-80 %-ban nyújtható hosszanti irányban. Víz-és légáteresztő, több napig is viselhető.

Alapvető feladata a sérült, vagy gyengült izomzat működését segíteni, növelni az izmok aktivitását mozgás közben, ízületek helyes irányú mozgását támogatni, illetve emlékeztető szerepe van a különböző (test)tartási rendellenességek esetén.

A csík „varázsereje” nem a ragasztóanyagban, hanem a felragasztás módjában rejlik. Már az ókori Egyiptomban foglalkoztak ragasztásos technikákkal a gyógyítás során. A XX. században kísérleteztek különböző rugalmatlan ragasztócsíkokkal az instabil ízületek rögzítésére, védelmére, később aztán a tömegsportok egyre nagyobb követelményeivel szükségessé vált újabb technikák kidolgozása. Így született meg ez a modern, rugalmas elasztikus szalag, amit már a legtöbb sportágban használnak sérülések során a rehabilitációban, vagy akár versenyzés közben is.

Sérülések kezelése

A gyógytornász elmondta, a tape úgy fejti ki hatását, hogy pontos anatómiai ismereteket felhasználva, a bőrre ragasztva az adott izmok lefutásának megfelelően azok működését, aktivitás javítja. Sőt, a vérkeringését serkenti, megfelelő irányú mozgást provokál a bőr receptorain keresztül. A kezelési cél határozza meg, honnan hová ragasztanak, mennyire nyújtják meg a szalagot. Vannak olyan ragasztási formák, amelyekkel a szervezet, így egy adott izomzat, terület folyadékháztartását is jótékonyan befolyásolhatják, például ödéma csökkentése, hölgyeknél előszeretettel alkalmazható menstruációs görcsök enyhítésére is.

– A rosszul megválasztott hobbi és versenysport, vagy egy intenzívebb edzés a sérüléseket is megszaporíthatja, ezért érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, megállapítani a problémát és kiválasztani a leghatékonyabb kezelési módokat – fogalmazott Kurta Anna.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!