Álpocakos rendőrkézen

Akt.:
Álpocakos rendőrkézen
© Fotó: police.hu
Hajdúszoboszló – Pontosan 107 napig reménykedhetett M. Dávid (20) abban, hogy tökéletesen álcázta magát, senki nem ismeri fel. Ahogy az ilyenkor szokás: tévedett.


Bukásában a zsaruk szorgos és kitartó talpalása mellett az alapos helyszíni szemle és a tudomány is szerepet kapott.

A hajdúszoboszlói, Hajdú utcai élelmiszerboltba február 17-én 18 óra 15 perc körül fordult be egy arcát maszkkal és kapucnival takaró férfi. A kezében egy fegyverre megtévesztésig hasonlító tárggyal megfenyegette az üzletben egyedül tartózkodó eladónőt, majd amikor az a rémülettől mozdulatlanná dermedt, benyúlt a kassza papírpénztároló rekeszébe, felmarkolta a bankjegyeket, és gyalogosan távozott.

– Legalább ötvenszer végignéztük az üzlet és a környéken található biztonsági kamerák felvételeit – eleveníti fel a nyomozás kezdetét Balogh Attila őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának kiemelt főnyomozója. – Az elkövető klumpát viselt, biztosak voltunk benne, helybeli. A felvételekről kiderült, hogy a tettes balkezes. Láttuk azt is, hogy pár perccel a rablás előtt az utcán, az üzlet közelében elszív egy cigarettát, a csikket pedig eldobja.

Fotó: police.hu A TEK munkatársai fogták el | Fotó: police.hu ©

A hajdúsági nyomozók lejárták a fél várost. A kiterjedt tanúkutatás és adatgyűjtés rengeteg információt adott a zsaruknak az elkövetőről. Segített egy polgár is, aki a közzétett rendőrségi felhívás alapján úgy vélte, a Hajdú utcában lakó M. Dávidot keresik a rendőrök. A férfi már ott volt a zsaruk listáján: a rablás elkövetése előtti napon apja élettársának boltjából próbált pénzt szerezni. Abba az üzletbe a titokban magához vett kulccsal ment be, de megszólalt a riasztó, így pénz nélkül, pár aprósággal távozott. Egy környéken lakó szabadidős rendőr meglátta, előle ugyan sikerült elfutnia, de röviddel később egy járőr Hajdúszoboszló belterületén, a Kemencés csárdánál megállította. Előállították, beismerte a bolti lopást. A rablási ügyben tanúként kihallgatták, elmondása szerint a bűncselekmény időpontjában otthon volt. A balkezes, nyegle fiatalember bevállalta a hazugságvizsgálatot, amikor azonban sor került a vizsgálatra, nagy hirtelen felugrott a székből, és távozott.

A lefoglalt légpisztoly | Fotó: police.hu A lefoglalt légpisztoly | Fotó: police.hu ©

A nyomozókban egyre csak erősödött a gyanú M. Dáviddal szemben, de ez még kevés volt ahhoz, hogy gyanúsítottként hallgassák ki. Az áttörést az jelentette, hogy június 2-án megérkezett a főkapitányságra az igazságügyi szakértői vélemény: még a rablás napján kiterjesztett helyszíni szemlén lefoglalt csikkek egyikén kimutatták a DNS-ét. Pontosan azon a csikken, amit a kamerafelvételeken jól láthatóan az elkövető dobott el.

M. Dávidot június 4-én 7 óra körül szüleivel közös lakásában fogták el a Terrorelhárítási Központ munkatársai – folytatja az őrnagy. – A házkutatásnál előkerült egy engedély nélkül vásárolható és tartható fekete színű légpisztoly, amely hasonlít a kirabolt bolt kamerájának felvételein látható pisztolyhoz. Kiderült, a légpisztoly az apjáé, aki azt a fia elől elzárva, egy szekrényben tárolta. M. Dávid egy kampószerűen hajtogatott dróttal hozzájutott apja egy másik, szintén zárt helyen tartott szekrénykulcsaihoz, majd a kulcsok segítségével a pisztolyhoz.

Balogh Attila őrnagy: a gyanúsított kitervelte a rablást | Fotó: police.hu Balogh Attila őrnagy: a gyanúsított kitervelte a rablást | Fotó: police.hu ©

M. Dávid beismerte a bűncselekmény elkövetését. Elmondta, folyamatosan azon töprengett, honnan tudna pénzt szerezni. Egyszerűen szereti, ha van nála pénz, mert meg tudja venni, ha valami megtetszik neki. Betörni nem akart, félt, hogy lebukik, így kiötlötte, hogy ott van tőlük nem messze az élelmiszerbolt, azt rabolja ki az apja légpisztolyával, kapucniban, símaszkban, így nem ismerik fel a kamera ellenére sem. Álcázásként a pulóvere alá pár pólót tömködött, hogy nagyobb darabnak, pocakosnak tűnjön. Miután gyalogosan hazasietett, a klumpáját, a nadrágját és a kabátját elégette a kazánban, a pisztolyt és a kulcsokat visszatette a helyükre. A házkutatáson a símaszk is előkerült.

M. Dávid ellen fegyveresen, erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel megvalósítva elkövetett rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást a rendőrség. Tekintettel előéletére – lopás és visszaélés kábítószerrel vétsége miatt van ellene folyamatban büntetőeljárás –, a rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatását. Az ügyészség előterjesztésére a bíróság június 5-én elrendelte vele szemben a kényszerintézkedést.

– Takáts László –


Videó: elfogták a hajdúszoboszlói rablás gyanúsítottját
Hajdúszoboszló – A Terrorelhárítási Központ műveleti egysége fogta el a 20 éves tettest. A Hajdú-Bihar megyei nyomozók őrizetbe vették M. Dávidot, aki a megalapozott gyanú szerint kirabolt egy hajdúszoboszlói élelmiszerboltot. tovább »