Álom, sorsolás

Hariszteasz kezében volt a sorsunk
Hariszteasz kezében volt a sorsunk - © Fotó: Getty Images
Biztosan sokan emlékeznek a szurkolók közül arra a felvételre, amelyet a norvég televízió egyik stúdiójában rögzítettek a kamerák, abban a pillanatban, amikor a műsorvezető csapkodni kezdte az asztalt azt kiabálván: álomsorsolás, álomsorsolás. Így reagáltak az északiak, amikor megtudták, a jövő évi Európa-bajnokság pótselejtezőjében Magyarországgal kell megharcolniuk a kvalifikációért. Tamás Nándor írása.

A többit már tudjuk, a nagy arcú pulóvergyárosok pofára estek, mint a zsíros kenyér, mi pedig egy újabb sorsoláson is túlestünk azóta, hiszen szombaton megtudtuk, Portugália, Ausztria és Izland legjobbjait sodorta utunkba a sors, velük csapunk össze franciaországi seregszemle csoportkörében.

Sokan erre a kvartettre is azt mondják, kegyeibe fogadott bennünket Fortuna, elvégre elkerültük a németeket, az olaszokat, a spanyolokat vagy a franciákat. Azért ne áltassuk magunkat, így is roppant erős csapatokkal találkozunk, a negyedik kalapból például pont Izland tűnik a legacélosabbnak, de sebaj! Fogjuk fel egyfajta jutalomjátékként az Európa-bajnokságot, ennyi sikertelen, keserve évtized elteltével élvezzük, hogy ott lehetünk! Ám azért készüljünk föl becsülettel és tegyük oda keményen magunkat, abból biztosan nem lehet baj. Beteljesült álom viszont igen.

– Tamás Nándor –