Helyi gazdaság

2016.11.03. 07:58

Nemcsak az újbornak örülhetnek

Budapest - Negyedik éve folyamatosan bővül a szőlőbor készítéssel foglalkozó cégek összárbevétele.

Budapest - Negyedik éve folyamatosan bővül a szőlőbor készítéssel foglalkozó cégek összárbevétele.

„A 2015-ös év sem tekinthető kivételnek ebből a szempontból” – állítja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Szép teljesítmény

Bár még tart a szüret és a szakemberek csak közepes, vagy annál némileg jobb minőségű újborra számítanak, a szektor szereplői mégsem lehetnek elégedetlenek. A szőlőbor készítésével foglalkozó cégek összárbevétele a 2012. évi 87 milliárd forintról, 2015-ben 100,6 milliárd forintra emelkedett. Ez annak fényében is elismerésre méltó, hogy a hazai piacot elárasztják az olasz és a spanyol import asztali borok, melyek árban is versenyképesek a hazai termékekkel. Ugyanakkor a hazai borkivitel még mindig nem éri el az importét és csak egy szűk, prémium termékkört ölel fel.

Minden relatív

A borkészítéssel foglakozó cégek száma lassan csökken. 2015-ben csak 885 vállalkozás működött Magyarországon, amely szőlőbort állított elő. 2014-ben ez a szám 910 darab volt. A kedvező statisztikai eredményeket árnyalja, hogy ebből a 885 cégből 632 olyan mikro-vállalkozás, amelynek árbevétele az évi 100 millió forintot sem haladja meg, és ezek 45,7 százaléka vesztességgel zárta az utolsó üzleti évét. Ugyanakkor csak 20 olyan borászat van, amely 1 milliárd forintnál magasabb árbevétellel rendelkezik, igaz ők adják a teljes bevétel 60,9 százalékát. A szektor jelenleg az uniós pályázati rendszertől is remélhet megfelelő támogatást. A jövőben az ágazat lehetőségeit az időjárás mellett, az uniós támogatások kihasználásának hatékonysága és a sikeres bormarketing fogja meghatározni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában