Álmodnak-e a gazdák elektronikus kombájnokkal?

Álmodnak-e a gazdák elektronikus kombájnokkal?
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Tíz árutermelő gazdálkodó közül majdnem kilenc tervez valamilyen beruházást, fejlesztést.

A mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató gazdaságok 87 százaléka tervez beruházást a következő öt év során. Több mint négyötödük gondolkodik a gazdaság fejlesztésében 2–3 éven belül. Melyek az aktuális trendek, milyen irányban fejlesztenek, illetve mely területen terveznek beruházásokat a gazdálkodók?

Uniós pénzből is

A megkérdezett gazdálkodó négyötödénél volt beruházás az elmúlt öt évben, és 87 százalékuk tervez beruházást a következő öt év során. Azaz tízből majdnem kilenc gazdaságban várható beruházás 2020-ig, a jelenleg futó európai uniós pályázati ciklus végéig. Ez hét százalékpontos emelkedést mutat a megelőző ötéves időszak adatához képest. A gazdálkodás jövőbeni irányára vonatkozó kérdésre minden hatodik gazdálkodó felelte, hogy a gazdaság változatlan formában történő fenntartását tervezi középtávon (2–3 éven belül). A válaszok mindössze egy százaléka vonatkozott a gazdaság visszafejlesztésére, megszüntetésére. A megkérdezettek két százaléka tervezi a gazdaság átadását, eladását, bérbe adását. Több mint négyötödük gondolkodik viszont a gazdaság fejlesztésében a következő években.

Nagyobb birtokon…

A gazdálkodók 44 százaléka a birtok méretének növelése mellett annak technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki. További egyötödük a meglévő birtok gépesítésének színvonalát fejlesztené, 16 százalékuk pedig a meglévő technikai, technológiai adottságok mellett növelné a birtok méretét. Tehát a gazdaságok kétharmadánál várható beruházás a gépparkba, hatvan százalékuknál pedig termőföldvásárlással vagy földbérlettel a birtokméret növelése a cél. Az AgroStratéga 2015-ben negyedik alkalommal indította útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmazza. A kutatás 79–84 százalékban döntéshozó személyeket ért el.

HBN