Állítsuk meg az online gyűlölködést!

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Az online zaklatásnak komoly következményei lehetnek, befolyásolhatja a szociális kapcsolatokat is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Disney Csatorna elindította az országos Add Friend kampányt, melynek célja, hogy felhívja a gyerekek és a fiatalok figyelmét a gyűlölködés negatív következményeire, és bátorítsa őket a nem megfelelő online viselkedés határozott elutasítására.

A gyűlölködés és az internetes gyűlölködés fogalomkörébe elsősorban azok a kijelentések sorolhatóak, melyek agresszív tartalmúak, de nincs mögöttük indok vagy ideológiai háttér. A szakértők véleménye szerint a gyűlölködés jelensége nem az internet természetéből fakad, hiszen a fiatalok offline környezetben, főleg otthon tanulnak meg kommunikálni.

– A kampány a fiatalok által az interneten tapasztalt nagyon komoly problémára, a gyűlölködésre reflektál. Az üzenet a gyűlölködés elszenvedőinek, a szemtanúknak, illetve a gyűlölködőknek egyaránt szól – mondta Horváth Vanda, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat sajtófőnöke. Hozzátette: tapasztalataik szerint a szülők nem figyelnek eléggé a virtuális világban zajló eseményekre.

Egyre több embert érint

– Meg vannak győződve arról, hogy az internetezésre használt eszközök kikapcsolásával az összes negatív online tapasztalat is kizárható, és így a gyerekek nem érintettek érzelmileg, ám ez nyilvánvalóan nem igaz. Az online zaklatásnak komoly lelki következményei lehetnek, és negatívan befolyásolhatja az iskolai teljesítményt, valamint a szociális kapcsolatokat is. A gyerekeknek nagyon óvatosnak kell lenniük online környezetben, és megfelelően fel kell dolgozniuk az összes negatív érzelmet. A fiatalokban tudatosítani kell, hogy mindenkinek egy emberként kell elutasítania a gyűlölködést, illetve segíteni kell az online zaklatás áldozataivá vált gyerekeket és a környezetükben lévő szülőket, tanárokat és idősebb testvéreket.

Az online gyűlölködés egyre több fiatal internethasználót érint. Az anonimitás miatt az interneten könnyebben kerül sor zaklatásra, mint valós körülmények között. Az Európai Bizottság 2014-es kutatása szerint a magyarok több mint fele nem tartja fontosnak, hogy az online zaklatásról beszélgessen a gyermekével. A fiatalok negatív online élményei egyre hangsúlyosabban jelennek meg a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány segélyvonalának hívásai között is: tavaly közel 600 internettel kapcsolatos hívásuk volt, a legjellemzőbb témák az online ismerkedés (megközelítőleg 200) és a cyberbullying voltak (több mint 100).

Jelenteni lehet, és kell is

Az internetes felhasználók nem védtelenek az agresszív, vulgáris és sértő tartalmakkal szemben: számos lehetőség áll a rendelkezésükre, hogy tegyenek az online gyűlölködés ellen. A legtöbb portál lehetőséget kínál a zaklatások közvetlen bejelentésére a komment szekcióban, vagy az adminisztrátoroknak küldött e-mailen keresztül. Az internetes beszélgetések minőségét az összes résztvevő befolyásolja, még a kívülálló megfigyelők reakciói is. Bizonyos esetekben a gyűlölködő hozzászólások a rendőrségnek is jelenthetőek.

A sértő online megjegyzések a büntető törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősíthetőek (például becsületsértés vagy gyűlöletbeszéd), de sajnos az ilyen büntetésre még csak kevés precedens létezik. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakértői a 116-111 éjjel-nappal ingyen hívható telefonszámon állnak az online gyűlölködést átélő vagy egyéb problémával küzdő fiatalok rendelkezésére.

ÉKN-CSA
hirdetés