Allergia – Magunkban keressük a hibát?

Allergia – Magunkban keressük a hibát?
Az allergiás betegségeket sokféle módon meg lehet közelíteni. Miután elsősorban a virágpor-allergiások vannak többségben, így kevés szót ejtünk a további allergiás megbetegedésekről.

Mielőtt a részletekbe belemennénk, fontos megjegyeznem, hogy az allergia, mint tünet, elfed egy olyan lelki magatartást, amellyel nem kívánunk szembenézni, illetve amit nem kívánunk felvállalni. Ennek elsősorban az az oka, hogy olyan értékrendre neveltek minket, amelybe nem fér bele a viselkedésnek az a formája, ami az allergiát kiváltja.
 
Ismerjük azt a kifejezést, hogy „valakire allergiásak vagyunk”. Mármint a társaságára, a jelenlétére, a megjegyzéseire, a megnyilvánulásaira. Ha ezt nem merjük felvállalni, a bennünk lévő agressziót elfojtjuk, és az anyag, amelyre allergiásak leszünk, kifejezi azt a mögöttes tartalmat, amit nem mertünk beismerni.
 
Ételallergia
 
Gyakori tünetcsoport a táplálékokra kialakult allergia. Gyermekkorban a legismertebbek a tojásra, tejre, eperre, lisztre kialakuló bőrkiütések, stb. Évekkel ezelőtt egy kedves ismerősöm elmesélte, hogy a tojásra allergiás. Egy felnőtt hölgy volt az illető, és azt kérdeztem tőle, hogy mikor alakult ki a panasza. Kiderült, hogy harminc éves koráig semmi gondja nem volt a tojásos ételekkel. Megpróbáltam neki elmagyarázni, hogy a tojás a tyúk petesejtje és szimbolikus értelemben ő valamilyen módon a petesejtre allergiás. Elkezdtünk beszélgetni, megtudtam, hogy van egy gyermeke, és a házastársával jól megvannak, hármasban meghitt családot alkotnak. Akkor mivel van gondja? A szexualitással? A gyermekvállalással? Megkérdeztem, minden rendben ment-e az első szülésénél. Kiderült, hogy a hölgy szeretett volna még egy gyermeket, a férje viszont mereven elzárkózott, és ő azóta nem bír tojásra nézni. Egyszóval a tojással semmi baja nincs, csak azt kell elfogadnia, hogy egyet tud-e érteni a férjével, és továbbra is harmonikus házasságban élnek, vagy a gyermek utáni vágya lesz erősebb. Pár nap múlva felhívott telefonon azzal, hogy megbeszélték a férjével, és azóta vidáman eszi a tojást, mintha mi sem történt volna.
 
A különböző táplálékokra kialakult allergia mindig valamilyen módon kapcsolódik az élethez való viszonyunkhoz. Gondoljunk az étel-élet szavainkra! Ugyanazokból a betűkből áll és még hangtanilag is hasonló a kiejtése, ráadásul az étel az életben tartásunk alapja. A kérdés, hogy hol, és milyen módon sérül az élethez való viszonyunk. Nagyjából hét éves korig a gyermek egyfajta lelki köldökzsinóron él az édesanyjával, ezért a gyermekkorban jelentkező allergiás tünetek mindig összefüggnek a gyermek és az anya, valamint az anya és a család viszonyával. Könnyen lehet a háttérben beilleszkedési, vagy elfogadási zavar. Esetleg az édesanya anyai szerepvállalásával vannak gondok. Ha elkezdjük kutatni, a legbiztosabban akkor haladunk jó irányba, ha komoly ellenállásba ütközünk. Az ugyanis épp azért keletkezik, hogy az illetőnek ne kelljen szembenéznie a valósággal.
 
Gyógyszerallergia
 
A másik izgalmas csoport a gyógyszerallergia. Hogy lehet valaki gyógyszerre allergiás, amikor gyógyító szerről van szó? Sok embernek van például penicillin allergiája. Bár ez a szer az antibiotikumok alapanyaga, eredetileg penészből készül. Nehéz elhinni, hogy valaki a penészt gyógyszerként kezeli, mikor az sokkal inkább a bomlás, az elhanyagoltság és a halál szimbóluma, és inkább undort vált ki, mint jóérzést. Ebből a szempontból a penicillin szimbolikusan a halált, az elmúlást jelöli. Nem csodálkoznék azon, ha egy gyermek átéli közeli hozzátartozója halálát, és utána egy esetleges torokgyulladásnál bevett penicillin tartalmú gyógyszerre megjelenik nála az allergia. Ha megvizsgáljuk egyéb gyógyszereinket, és elolvassuk a melléjük adott tájékoztatókat, némelyiknél hosszú felsorolás írja le, hogy milyen mellékhatásokkal járhat a szedése. Ha egy kicsit is hipochonder ember ezeket a tájékoztatókat elolvassa, pillanatok alatt képes a tüneteket előhozni, a tudattalan félelme által.
 
Macskaszőr allergia
 
Másik csoport az állatokra, illetve állati eredetű tárgyakra kialakult allergia. Az állatokat tulajdonságokkal ruházzuk fel, már gyermekkorunkban sunyi rókáról, álnok kígyóról, alamuszi macskáról, bátor kutyáról vagy éppen bátor kiskakasról hallunk a mesékben. A macska önálló állat, s ha van kedve barátkozni, odasimul, hízeleg, dorombol. Az ilyen jellegű allergiánál valójában egy hozzánk közel álló személy viselkedésével kapcsolatban alakulnak ki a tünetek. Talán nehezen toleráljuk az ő őszintétlenségét, vagy érdekvezérelt magatartását, esetleg meghallottuk, hogy a hátunk mögött rólunk pletykál, felénk azonban barátságosan közeledik. Előfordulhat az is, hogy kicsi korunkban volt egy kismacskánk, akit nagyon szerettünk, de később meghalt, s azóta macskaszőr allergiánk van.
 
Napallergia
Vannak, akik a Napra allergiásak. A Nap szimbolikusan a férfi energia és az apa szimbóluma, tágabb értelemben az Isten, az élet és az arany jelölője. Az asztrológia a szívet, mint testrészt azonosítja vele, ami a szeretet központja. Ugyanakkor a Nap a horoszkópban önmagunkat is jelöli. Ezek után magától értetődik a kérdés: hogy állunk a szeretettel, az édesapánkkal, és önmagunkkal? Lehet, hogy magunkra vagyunk allergiásak?
 
Fémallergia
 
Fémekre is kialakulhatnak allergiák, például nyakláncra, fülbevalóra, karkötőre. Ezeket kaphattuk ajándékba, és esetleg később azzal az emberrel a viszonyunk megromlott. Könnyen lehet, hogy ezután az ajándékára leszünk allergiásak. A fémek asztrológiailag különböző bolygók alá tartoznak: a Hold az ezüst és az anya szimbóluma, a Nap az arany és az apa jelképe. A Vénusz a rezet és egy női rokont jelölhet, de kapcsolódik a női, tehát befogadó szexualitáshoz is, tágabb értelemben pedig a szépséget reprezentálja. Egy kérdés a sok közül: mennyire tartjuk szépnek saját magunkat, vagy éppen mennyire nem? A Mars a vas, a férfi szexuális energiák szimbóluma, a vágyak és az akarat jelölője. Képesek vagyunk-e harcolni magunkért, képesek vagyunk-e képviselni vágyainkat, vagy az agresszióinkat önmagunk ellen fordítjuk?
 
Remélem, sikerült egy pár összefüggést megvilágítanom a különféle allergiák és az elfojtott, a tudatalattiba száműzött lelki problémák között.
 
Kalo Jenő
 
EZO Élet Magazin
 
Ha érdekli, mit hoz a jövő, hívja jósainkat!
            06 90 602 027
A hívás díja: 475 Ft / perc (bruttó)
 
Klikkeljen ide, és válogasson jósaink közül! – ezoteria.mon.hu
Címkék: , , ,