Állatsors hőség idején

Akt.:
Miska, a debreceni állatkert szibériai tigrise is szenved a kánikulától, szerencsére ő bármikor megmártózhat. Nem minden állatnak adatik meg azonban a felfrissülés lehetősége
Miska, a debreceni állatkert szibériai tigrise is szenved a kánikulától, szerencsére ő bármikor megmártózhat. Nem minden állatnak adatik meg azonban a felfrissülés lehetősége - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A tartós meleg nemcsak az emberek, hanem az állatok szervezetét is megviseli. Nagyon fontos, hogy a fekhelyeknél árnyékos rész is legyen.

A menhelyi és a tenyésztésre tartott haszonállatok is ugyanúgy kaphatnak hő­gutát, ha nem figyelünk megfelelően oda a tartásukra. A legfontosabb, hogy a hőségben elegendő vízmennyiséget biztosítsunk minden élőlény számára.

Kikötve a tűző napon

A menhelyen például napi háromszor töltenek vizet az állatoknak, s természetesen, ha ez elfogy, akkor kapnak még – mondta Orosz Viktória, az „Együtt az Állatokért” egyesület vezetője.

Hozzátette: fontos, hogy legyen a fekhelyeknél olyan terület, amely árnyékos. Továbbá a kánikula az etetésre is hatással van, ami alapvetően délben van. Ilyenkor azonban nem sok étel fogy, emiatt pedig a hűvösebb délutáni órákban még egyszer kapnak az ebédből a menhely lakói. Sajnos szinte minden állatnál visszacsökken az aktivitás mértéke a forróságban. A bejelentések száma pedig jelentősen nőtt emiatt a nyár folyamán, a legtöbb esetben az ebeket még mindig sokan kikötik árnyék nélkül a tűző napra – tette hozzá a menhely vezetője.

Szellőzőberendezésekkel

Megkérdeztünk egy sertésállománnyal foglalkozó gazdaságot is, a Gold-Agro Kft-t, amelynek az ügyvezetője elmondta, hogy a sertések tartása sem egyszerű ilyen fülledt időben.

Szellőzőberendezésekkel és vízpárásító rendszerekkel próbálnak csökkenteni a sertések hőérzetén. A malacok alapvetően is szeretik a vizet, így nem okoz nagy feladatot a hűtésük, akár a kritikus helyzetekben sem.

sertes_Kánikulában olykor éjjel jobb étvágyú a jószág | Fotó: Archív

A páratartalom növelésével sikeresen lehet javítani a körülményeiken. Az anyaállatoknál és a kocáknál az etetésre nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a hűvösben többet tudnak enni. Emiatt a kánikulai időszakokban az éjszakák folyamán zajlik az etetésük – mondta dr. Szabó Viktor.

A halgazdaságban különösen nagy összegeket emészt fel a meleg elleni védekezés. Hiszen a hatalmas párolgási veszteség miatt állandó vízutánpótlást kell biztosítani a tavakban.

Kevesebb oxigén

A másik gond az, hogy ilyenkor a halak étvágytalanná válnak, különösen akkor, ha a víz hőmérséklete eléri a harminc fokot.

Ekkor lecsökken a takarmányfogyasztás mértéke. Továbbá a meleg víz kevesebb oxigént tartalmaz, ez azért is jelent problémát, mert a tavakban minden élő szervezet oxigént fogyaszt – ismertette a Napló kérdésére Pásztor Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. termelési igazgatója.

– Gyönyörű Tamara –


Kánikula a debreceni állatkertben
Debrecen - Míg a debreceni állatkertben élő, meleg helyekről származó tevék, a struccok, a jávorantilopok és az ázsiai oroszlán egész jól elvannak ezekben a forró napokban, addig például a szibériai tigrisek, a vörös pandák, valamint az észak-kínai leopárd megfelelő közérzetének biztosításához az em...

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A hőségben ne feledkezzünk meg a madarakról sem! – kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A legjobb madáritató a körülbelül 40–50 cm átmérőjű és 4–5 cm mély, a háztartások többségében megtalálható, könnyen és olcsón beszerezhető műanyag virágalátét...