Állatkínzás egy debreceni erkélyen?

Állatkínzás egy debreceni erkélyen?
Debrecen – Szinte egész nap egy nyugati fekvésű panellakás erkélyére van kizárva egy kutyus – jelezte aggodalmát egyik olvasónk.

Kulcsár Sándorné, az Együtt az Állatokért Egyesület vezetőségi tagja véleménye szerint ez állatkínzásnak minősül, hiszen nem biztosítanak elegendő helyet az ebnek. – Amennyiben állatkínzást tapasztalunk, állampolgári kötelezettségünk a rendőséghez, vagy az önkormányzathoz fordulni. A társasházakba én a kis termetű, maximum közepes termetű rövid szőrű kutyákat ajánlom, hiszen egy nagytestű, nagy bundájú kutya ebben a rekkenő hőségben rettentően szenved. A nagyobb ebek tartást panellakásban csak akkor vélek helyénvalónak, ha a helyiségek légkondicionáltak és napjában többször leviszik sétálni. Kutyaválasztás előtt vegyük figyelembe a fajta jellemzőit, tulajdonságait, tartási feltételeit – fűzte hozzá.

Folyamatosan ugat

A panellakásokban való állattartás megosztja az emberek véleményét, s a szomszédok sem biztos, hogy örülnek egy új „jövevénynek”. A polgármesteri hivatal igazgatási osztályának tájékoztatása szerint: a társasházakban a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek használati szabályait maga a lakóközösség határozza meg, vagyis arról is a lakóközösségnek kell dönteni, hogy engedélyezi-e az állatok tartását. Ezzel szemben a veszélyes állatok, illetve a veszélyes ebek tartása engedélyhez kötött. Böjtösné Kovács Mária közös képviselő többször találkozott már kutyatartó és szomszédja közti konfliktussal, azért mert sokat ugat az eb. – A körzetembe tartozó háztömbökben az a szokás hogy, aki kisállatot szeretne otthonába, engedélyt kér a mellette-alatt-felette lakótól. Többször előfordult, hogy kutyatulajdonosok szomszédjai panaszkodtak, de szerencsére minden esetben kompromisszumot tudtak kötni. Közös képviselőként nekem nincs beleszólásom ezekbe az ügyekbe. Ha a feleknek nem sikerül megállapodni, az önkormányzathoz lehet fordulni – jegyezte meg. – Amennyiben az állattartás tartósan és szükségtelenül zavarja a szomszédságban élőket, akkor a lakosok kérhetik a zavarás megszüntetésére történő kötelezés előírását. Ha a zavarás 1 éven belüli, a jegyzőhöz is benyújthatják birtokvédelemre irányuló kérelmüket, ha pedig 1 éven túli a zavarás kizárólag a bírósághoz fordulhatnak birtokvédelmi igényük érvényesítésére – tudatta a hivatal.

HBN