Állásokra, gyakorlati helyekre vadásztak szerdán Debrecenben

Akt.:
Állásokra, gyakorlati helyekre vadásztak szerdán Debrecenben
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Több mint 1500 állásról informálódhattak azok, akik kilátogattak a karriernapra.

Szerdán expóhelyszínné változott a Debreceni Egyetem főépülete, ugyanis aznap került sor a jubileumi, huszadik egyetemi Állásbörze és Karriernapra. A hatalmas érdeklődés övezte eseményen minden eddiginél nagyobb alapterületen rekordszámú kiállító: multinacionális vállalatok, kis- és középvállalkozások, munkaerő-közvetítéssel és -toborzással foglalkozó cégek, tanácsadók, külföldi szakmai gyakorlatokat koordináló szervezetek kínálták lehetőségeiket a végzés előtt álló hallgatóknak.

Megnyitójában Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori megbízottja úgy fogalmazott, az egyetemnek oda kell figyelnie a munkaerőpiac rezdüléseire.

– Ma már a cégeknek is napi kapcsolatot kell tartaniuk az intézménnyel, hogy össze lehessen hangolni a képzést a munkaerőpiac elvárásaival. Ez a garancia arra, hogy olyan felkészültséggel tudjuk kibocsátani végzett hallgatónkat, hogy a diplomaszerzést követően azonnal készen álljanak a munkavállalásra – hívta fel a figyelmet az intézetvezető.

Rengeteg lehetőség

A forgatagban az érdeklődők többségét a végzősök tették ki, de fel lehetett fedezni első- és másodéves hallgatókat, diplomával rendelkezőket, s köszönhetően a határon túli lehetőségeknek, jelentős volt a külföldi diákok aránya is. A standoknál az aktuális álláslehetőségek megismerése mellett szakmai gyakorlati helyekre, gyakornoki és frissdiplomásprogramokra, vállalati ösztöndíjakra is jelentkezhettek a résztvevők.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Bódizs Nóra a következő félévben adja le a diplomamunkáját, de, mint elárulta, pénzügyi végzettséggel is rendelkezik. A tanári szakra járó lányt a sok kiállító és a lehetőségek vonzották a börzére.

– Nemrég érkeztem, de azt már megállapítottam: szerencsére nagyon széles a kínálat. Aki igazán akar, biztos, hogy talál magának egy szimpatikus állásajánlatot. Igyekszem célzottan azokhoz a kiállítókhoz eljutni, akik számomra érdekesek lehetnek. Szeretnék grafológiai vizsgálaton és próbainterjúkon is részt venni, hiszen érdekel, milyen lehetőségek állnak előttem. Hoztam magammal önéletrajzot, mert ki tudja, hátha engem választanak ki majd egy állásra.

Instrukciókkal szolgáltak

A rendezvény egyik alappillérét a karriertér jelentette, ahol a résztvevők a tanácsadók és a különböző tesztek segítségével kideríthették, milyen pályára érdemes menniük, vagy éppen melyek azok a szakterületek, ahol nem ajánlatos próbálkozniuk.

– A téren az érdeklődők számára a tanácsadás több területe is elérhető – hívja fel a figyelmet Pogány Emese, a Hallgatói Karrierközpont vezetője. – Az egyik általánosabb, ahol pályaorientációval kapcsolatos dolgokat lehet megbeszélni. A hallgatóknak be lehet vinni egy önéletrajzot, és az ott lévő kollégák átnézik, kijavítják azt. De fel lehet keresni egészen konkrét, már létező állásajánlattal is a tanácsadókat, akik ilyen esetben például segítenek a személyre szabott motivációs levél elkészítésében. De ha valaki még nem egészen tudja, merre szeretne elindulni az életben, vagy éppen van egy diplomája, de rájött, hogy mégsem azon a területen szeretne boldogulni, a tesztek segítségével ki lehet deríteni, milyen irányban érdemes próbálkoznia. Lehetőség van grafológiai tanácsadásra, vagy rajzos pszichológiai teszt kitöltésére, ahol azokra a személyiségjegyekre koncentrálnak, amelyek segíthetnek a pályaválasztásban – mondta el Pogány Emese.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervek szerint mostantól minden félévben megrendezik a börzét; a következőt előreláthatóan november 8-án.

HBN


Mire kell figyelni?

Lajtai Noémi karriertréner elmondta, a tanácsadók célja, hogy a fiatalokat személyesen elérve segítsenek nekik megírni az önéletrajzukat, a motivációs levelüket, vagy éppen fölkészítsék őket egy állásinterjúra.

– Mivel a mai fiatalokra jellemző, hogy életük egyre nagyobb részét az internetes felületeken élik, így olyan instrukciókkal és információkkal kell ellátni őket, amelyeknek egy személyes interjú alkalmával majd hasznát veszik. Többek között tanácsot adunk azzal kapcsolatban, miként jelenjenek meg egy interjún, ott hogyan kommunikáljanak, illetve egyes helyzetekre milyen módon reagáljanak – nyilatkozott a tanácsadó.