Könyvbemutató

2019.06.25. 12:56

Várad és Debrecen is várta a krónika megjelenését

Tizenkét év munkáját fogja össze a nemrég bemutatott Nagyvárad krónikája.

Fotó: SZD

Sokak által régóta várt, egyedülálló könyvbemutatón ismerhették meg az Ünnepi Könyvhét debreceni résztvevői Kormányos László nagyváradi író, történelemtanár monumentális kötetét. A 850 oldalon 2018 képpel illusztrált mű kronologikus sorrendben, a kezdetektől napjainkig foglalja össze Nagyvárad történetét. A kötetről Szűcs László, a Várad főszerkesztője kérdezte a szerzőt. Szabó Ödön, a Festum Varadinumnak, a nagyváradi magyarok legnagyobb kulturális fesztiváljának programkurátora elmondta, tizenkét év munkája van mögöttük, mely egy baráti beszélgetéssel kezdődött dr. Kormányos Lászlóval. Az alkotást a 2007-ben megjelent A magyarok krónikájáról mintázták, azzal a különbséggel, hogy azon dr. Glatz Ferenc vezetésével az MTA Történelemtudományi Intézetének teljes gárdája dolgozott, nem csupán egyetlen szerző.

Kormányos László
Fotó: Ciucur Antonius

A közérthetőség jegyében a kötet újságcikkszerű, rövid írásokat és rengeteg képet tartalmaz, tudván, hogy a mai fiataloknak már nincs sok türelmük ahhoz, hogy sűrűn teleírt lapokat olvassanak. Így viszont öt perc szabadidő esetén vagy akár helyismereti versenyeken is hasznát vehetik a krónikának. Kormányos igyekezett könnyen érthetően, élvezhetően írni, hogy a gyerekek is szívesen böngésszék a krónikát. A román–magyar történelmi viták tárgyát képező részeknél, ahol alternatív narratívák működnek, a tényszerűségre törekedett, elfogulatlan pontossággal, azzal együtt, hogy azért természetesen neki is megvan a saját álláspontja. A Nagyvárad krónikája elsőként magyar nyelven jelent meg, ám írója a jövőben románul is közreadná. Az Alföldi Nyomdában nyomtatott krónikát a napokban Nagyváradon is bemutatta a szerző.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában