Állampolgárságot kaphat Ukrajnában, aki 100 ezer dollárt fektet be az országban

Kijev – Állampolgárságot kaphat az a külföldi Ukrajnában, aki legalább 100 ezer dollárt fektet be az országban – derült ki abból a határozatból, amelyet a kijevi kormány pénteken tett közzé hivatalos honlapján.

A kabinet rendeletében meghatározta az idei bevándorlási kvótát. Eszerint csaknem 4 ezer embert kész befogadni Ukrajna 2017-ben. A kormány várakozásai szerint 2200 ember családi alapon, azaz ukrán állampolgár közvetlen családtagjaként – házastársaként vagy gyermekeként – kérhet és kaphat állampolgárságot. Ezenfelül a távolabbi rokonságban lévők közül 1100 főre számítanak, akik állampolgárságért folyamodnak, továbbá 558-an vannak, akik vélhetően ismét ukrán állampolgárrá kívánnak válni.

Kvótán felüliek ugyanakkor azok, akik az említett összegű befektetést megteszik az országban, valamint azok a magasan képzett szakemberek, továbbá a tudományos élet és a kultúra képviselői, akikre a kormány szerint nagy szüksége van Ukrajnának.

Ukrán sajtójelentések alapján 2016-ban csaknem 17 ezren kaptak ukrán állampolgárságot, közülük 809 külföldi elnöki rendelettel.

A korreszpondent.net ukrán hírportál adatai szerint az elmúlt két évben összesen 6 ezer orosz állampolgár kapott ukrán állampolgárságot.

Ukrajnában az alkotmány tiltja a kettős állampolgárságot, ezért az ország állampolgárává törvényesen az válhat, aki kész korábbi állampolgárságáról lemondani.

– MTI –