Állami támogatás millióit csalták el

Dr. Balla Lajos
Dr. Balla Lajos - © Fotó: HBN
Debrecen – Az alkalmazottak csak a töredékét kapták meg a nekik járó bérnek.

A megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatásához igényelhető állami támogatással éltek vissza azok a vádlottak, akik büntetését az idő múlására való tekintettel enyhítette a Debreceni Ítélőtáblán dr. Balla Lajos büntetőtanácsa. A határozat értelmében B. A. (elsőre ndű vádlott) szabadságvesztés büntetését két évre – négy év próbaidőre felfüggesztve – enyhítette. A másik két vádlott is felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A bíróság mellőzte mindhárom vádlott esetében a közügyektől eltiltás mellékbüntetést, valamint a pénzmellékbüntetés alkalmazását – tájékoztatott Fórizs Ildikó szóvivő, aki hozzátette: az ítélőtábla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által előterjesztett polgári jogi igényt egyéb törvényes útra utasította. Az ítélet jogerős.

A bírósági tényállás szerint a vádlottaknak egy Debrecenben, majd Kislétán, később Mikepércsen bejegyzett bt.-je és egy budapesti kft.-je volt, amelyek alkalmazták a 106 megváltozott munkaképességű embert 2002 és 2003 között. Ebben az időszakban a törvényes minimálbér bruttó 50 ezer forint volt, és dolgozónként 67 ezer 500 forintot lehetett igényelni az államtól erre a célra. A munkavállalók csupán 15 ezer forintot kaptak. A bt. az államtól az igénylések alapján több mint 21 millió, a kft. pedig 62 millió forintot kapott. Ezekből az összegekből azonban csak 2 millió, illetve 11 millió forintot fizettek ki a munkabérekre.

2002-ben a betéti társaság valótlan adatokkal is sikeresen pályázott, és 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A cég viszont valójában nem alkalmazta a vállalt 15 személyt, a dolgozók csak papíron igazolták a nekik járó minimálbér átvételét, s valójában 15 ezer, illetve 7 ezer 500 forintot kaptak. Egy APEH-ellenőrzés során pedig B. A. arra kérte a dolgozókat, hogy esetleges kihallgatásukkor mondják azt, hogy a szerződésben járó munkabért hiánytalanul megkapták.

HBN