Alkotók a slágerek mögött

Az egyik nagykövet Radics Gigi
Az egyik nagykövet Radics Gigi - © Fotó: Matey István
Budapest, Debrecen – Pénteken a dalszerzőket ünnepeljük, az Artisjus kampányához debreceni klubok is csatlakoztak.

A Dalszerzők Napját rendezik meg október 12-én pénteken. Az eseményt, amelyhez számos fővárosi és vidéki helyszín csatlakozott, a #kösziadalt című kampánnyal vezeti fel a szervező Artisjus.

Mindenkinek vannak kedvenc dalai, amelyekhez különleges emlékek kapcsolódnak. A slágerekhez elsősorban az előadókat kötjük, ezek a dalok viszont nem jöhettek volna létre a szerzők nélkül – szerepel a szervezők közleményében, amelyet a Próbakő Kommunikáció kedden juttatott el az MTI-hez.

Köszi a dalt!

Erre hívja fel a figyelmet az Artisjus #kösziadalt kampánya, amelynek keretében bárki saját posztban mondhat köszönetet kedvenc dala szerzőinek Facebookon és Instagramon a #kösziadalt hashtaggel. A #kösziadalt akció nagykövete dalszerzőként Molnár Tamás, előadóként Freddie, Radics Gigi, Péterfy Bori, a Margaret Island csapata, ezek az előadók videoklipben mondanak köszönetet egy-egy slágerük szövegírójának.

A Budapest, Szerelem zenéjét Gigi nem mással, mint édesapjával írta közösen. Tamás nemcsak lánya menedzsere, de tehetséges zenész is. A melódia ráadásul elnyerte a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett Budapest Dal 2018 pályázatot is.

A Margaret Island például gyakran dolgozik együtt Hujber Szabolcs szövegíróval, aki rengeteg további magyar sztár slágerét jegyzi. Az Eső, a Bolyongó és a Legszebb szavak szövegét is mind ő írta, de a Nem voltál jó-t Bródy János szerezte a zenekarnak.

Debrecenben is

A kampány pénteken a Dalszerzők Napjával zárul. Az október 12-től 14-ig tartó hétvégén számos budapesti és vidéki klubban lesz koncert a dalszerzőkért; a fellépő előadók a színpadon is köszöntik a szerzőket. A Dalszerzők Napjához csatlakozott a budapesti A38, a soproni Búgócsiga Akusztik, a szegedi JATE Klub, Debrecenben a Nagyerdei Víztorony és a Roncsbár, Hajdúszoboszlón a Rock Café, Tatabányán a Roxxy Music és Esztergomban a Sportalsó klub. A #kösziadalt ügyét támogatja továbbá a Budapest Park, a Budapest Jazz Klub, a Budapest Music Center, az Opus Jazz Klub és a miskolci Helynekem bár.

Tavaly 16.739 új magyar zenei művet regisztráltak az Artisjusnál. Jelenleg 19.378 regisztrált zeneszerző, szövegíró (illetve örökös) szerepel a nyilvántartásban.

Hashtagre fel!

Köszönöm – sokszor ennyi is elég ahhoz, hogy örömet szerezz. Hol leszel október 12-én? Aznap te is gondolj a dalszerzőkre, és köszönd meg nekik a kedvenc dalodat! Bulizz egy nagyot, posztolj Instán vagy Facebookon, és használd a #kösziadalt hashtaget! Kis lépés neked, nagy lépés a magyar dalszerzőknek! – olvasható a köszi a dalt honlapján.

HBN, MTI