Alkotásaival életre szóló rejtelmet fejteget

Akt.:
Alkotásaival életre szóló rejtelmet fejteget
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A négynapos ünnep jó alkalmat teremt egy különleges kiállítás megtekintésére is a Józsai Közösségi Házban, ahol Kungler Sándor intarziaképei láthatók a jövő hónap végéig.

Az intarzia berakást jelent, azaz a különböző fajtájú és színű faanyagokból kifűrészelt darabok összeillesztése után alakul ki a kép. Ezt a technikát eredetileg a bútorgyártásban alkalmazták. Az 1940-ben Debrecenben született Kungler Sándor is asztalosként ismerte meg a fát, mint anyagot. Erről korábban így vallott: „Egy életre szóló rejtelmet, felfedezendő kihívást jelentett, s jelent még ma is, hogy a fa végtelen erezetrendszerén keresztül hogyan lehetséges megismerni a különböző fajták tulajdonságait…”

Első bemutatkozása 1972-ben Békéscsabán volt, a mostani előtt pedig 2012-ben a debreceni Szent József Gimnáziumban volt kiállítása. A józsai tárlatának érdekessége, hogy együtt látható az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt intarzia változata, mert az alkotó eltökélt szándéka a Munkácsy trilógia „egyben tartása”, amihez már csak a Golgotát kell elkészítenie.

HBN-ÉP
hirdetés