Alig változott az alkotmánybírók jelölése az államfői kritikák mentén

Érdemben nem módosította az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn az alkotmánybírák választásának rendszerét szabályozó törvényeket, amelyeket Sólyom László köztársasági elnök küldött vissza múlt héten hétfőn a parlamentnek megfontolásra.

Az eredetileg elfogadott szabályozás megváltoztatta az alkotmánybírák tagjainak megválasztásának szabályait. A taláros testület 11 tagjára a jövőben egy 8 főből álló jelölőbizottság tett volna javaslatot. A bizottság összetétele a parlamenti arányokat tükrözné.

Az Alkotmánybíróság tagjaira mostanáig az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok képviselő csoportjainak egy-egy tagjából álló jelölőbizottság tett javaslatot.

Az államfő szerint valóban nem vált be az alkotmánybírák választásának hatályos alkotmányi szabályozása, ezért szükség lenne olyan szabályokra, amelyek jobban szolgálják az alkotmánybírák függetlenségét, magas szakmai színvonalát, lehetővé teszik a megüresedett bírói helyek gyors betöltését, és minderre alkotmányos garanciát is nyújtanak.

Nem felel meg

Azonban Sólyom László szerint az Országgyűlés által két hete elfogadott változtatás nem felel meg ezeknek a követelményeknek, sőt, alkalmas a helyzet további romlását előidézni, egyúttal viszont alkalmatlan a kitűzött céljának elérésére, mivel nem minden esetben képes biztosítani a frakciók arányos képviseletét a jelölő bizottságban annak alacsonyan rögzített létszáma miatt.

Mivel az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint alkotmánymódosítás alkotmányellenessége fogalmilag kizárt, Sólyom László az Országgyűlésnek küldte vissza megfontolásra a törvényt.
Az államfő szerint az lenne a megfelelő, ha az alkotmánybírák állításában szerepet kapna a köztársasági elnök és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

A most hétfőn újra elfogadott törvények csak abban módosultak a két héttel ezelőttihez képest, hogy az új törvények nem határozzák meg a jelölőbizottság létszámát, hanem csak annyit mondanak ki, hogy minden párt legalább egy-egy tagot biztosít, és a létszám tükrözi a parlamenti számarányokat is.

FH