Alig törődnek a korrupciós kockázatokkal a hazai cégek

Debrecen – Tízből nyolc hazai cég nem méri fel rendszeresen a működését meghatározó kockázatokat, amelyek viszont mégis, azoknak közel fele figyelmen kívül hagyja a korrupciós tényezőket – derül ki az EY és az MKIK GVI vállalati visszaéléseket elemző magyarországi kutatásából.

A kis- és középvállalkozások vezetőinek 70 százaléka szerint a visszaélések kezelése és megelőzése az alacsony dolgozói létszám miatt szükségtelen, megbíznak munkatársaikban, sőt, sokuk szerint egyáltalán nem történik visszaélés vállalkozásuknál. Pedig a nemzetközi tapasztalatokból kiindulva a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb. A korrupció a magyar üzleti gyakorlat szerves része a hazai vállalatvezetők szerint, azonban a visszaéléseket saját üzleti környezetükben nem tapasztalják. A hazai kis- és középvállalkozások (kkv) vezetőinek alig harmada gondolja úgy, hogy cégénél szükség van a visszaélések kezelésére, többségük nem is azonosított még visszaélést az általa vezetett szervezeten belül. A kkv-k kevesebb, mint ötöde érzi szükségesnek az etikai vétségek megelőzését saját cégénél, etikai kódexszel pedig csupán tizedük rendelkezik.

A veszélyekről

A nemzetközi adatokhoz hasonlóan, illetve a korábbi éveknek megfelelően a vállalati eszközökkel való visszaélést tekintik a cégek a legnagyobb veszélyforrásnak, a korrupciót csak kevesebb, mint ötödük jelölte meg ilyenként. A hazai kkv-k percepciójával szemben az ACFE nemzetközi felmérése alapján éppen ezek a kisebb cégek estek áldozatul a legnagyobb arányban visszaéléseknek, árbevételükhöz viszonyítva ők szenvedték el a legnagyobb veszteségeket. A kkv-k ráadásul a nagyvállalatoktól eltérő visszaélési kockázatokkal szembesülnek, lopás, sikkasztás, hamisítás, illetve a bérszámfejtéshez kapcsolódó visszaélések több mint kétszer sűrűbben fordulnak elő e körben, mint a nagyobb cégeknél. Az etikai kódex sem mindenható, azonban megfelelő ellenőrzési mechanizmusokkal kiegészítve megkerülhetetlen eszközt jelent a visszaélések elleni harcban. A magyar cégek jellemzően kevesebb energiát és figyelmet fordítanak megelőzésre és a kockázatok átfogó kezelésére, mint nemzetközi társaik.

HBN

Címkék:hirdetés