Alig lett akácméz

Illusztráció
Illusztráció - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Hajdú-Bihar – Siralmas lett az akác, a napraforgóban bíznak a méhészek.


A méhészek jól felkészítették a méhcsaládokat, de a hideg keresztbe tett a „vadásznak”.

Országos viszonylatban 10 kilogramm alatt gyűjtöttek mézet családonként a méhek, a Tiszántúlon még jobb is a helyzet, itt átlagosan 13 kilogramm termés is akadt – válaszolt Király László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei elnöke a Napló kérdésére.

– Olyat is hallottunk, hogy egyáltalán nem tudtak pergetni, mert a méhek napok alatt elfogyasztották azt a kevéskét, amit begyűjtöttek. Akácvirág van, így elsősorban az időjárásnak köszönhető ez a már harmadik éve tartó negatív rekord. A méhek vagy ki sem tudtak menni az alacsony, 16-17 Celsius fokos hőmérséklet miatt, illetve ha kirepültek, nem találtak nektárt az akácban. Az áprilisi lehűlés során a növény megfázott, a közelmúltban zajló esőzések miatt pedig tönkrement a virága. Eső után, a jobb időben, pedig már alig mézeltek a virágok – mondta.

Majd a napraforgó

A repce is hamarabb virágzott, április közepén, hiszen remek idő volt tavasszal, de a lehűlés miatt az sem a várthoz méltóan alakult, így a méhészek már csak a napraforgóban bíznak. Korán vetették, sok esőt kapott, a hónap vége felé már termelheti nektárját, ígéretes.

– Az utóbbi három évben a napraforgó-virágzás mentette meg a méhészeket. Most is erre készülünk, bár hozzá kell tenni, annyi akácméz azért termett, hogy a hazai keresletet kielégítse, az ára viszont mindenképpen emelkedik – tette hozzá Király László. A helyzetet nehezíti, hogy hazánkban kevés a vadvirág, gyakorlatilag csak a gazdasági növényekben (repce, napraforgó), illetve valamennyi hársban kutakodhatnak a méhek.

HBN-BB

Világelső akácmézben is…

Hazánk akácméz-termelés szempontjából világelső. A külföldi „mézesek” saját, gyenge minőségű mézük javítására használják. A méhsűrűséget illetően is világelső vagyunk, egy négyzetkilométernyi területen 9-12 méhcsalád gyűjt, így a méhlegelőkért valóságos harc folyik. S hogy miért van ilyen sok méhész? Az ok a munkanélküliségben, a nehézkes megélhetésben keresendő. Viszont mivel ez a szakma is szorosan összefügg az időjárással, ami az utóbbi három évben nem volt kegyes, a kevéssé kitartóak talán lemondanak erről az édes sikerrel kecsegtető munkáról – véli a szakember.