Alig lesz idén akácméz

Katasztrofális akácszezont zártak a méhészek, a szokásos éves termésnek alig ötödét sikerült csak begyűjteni a monszunszerű esőzés miatt – mondta el a Független Hírügynökségnek May Gábor, a Pécsi Méhészeti Egyesület elnöke, Baranya Megyei méhészeti szaktanácsadó.

Hozzátette, a kevesebb méz miatt a hazai boltokban drágább lesz a méz, exportálni pedig nem fog tudni az ország, ami hazánk számára piacvesztést jelenthet az Európai Unióban.

Május a hazai akácvirágzás időszaka, amit idén teljesen elmosott az eső. Gyakorlatilag alig tudtak kirepülni a méhek, amelyek a szokásos akácméz-mennyiségnek csak 20 százalékát gyűjtötték össze. Ráadásul a rendkívül sok csapadék miatt az akácméz minőségével is problémák vannak: a nektár túl híg, így a méz tárolása sokkal nehézkesebb, mint egy normális évben.

A baranyai méhészeket maga az árvíz is sújtotta: Sásdon, Vajszlón és Szigetváron is tucatjával pusztultak el a méhcsaládok, összességében közel 200 család – mondta el May Gábor. Így nemcsak az elmaradt haszon, hanem a pusztulásból eredő károk is sújtották a méhészeket.

A méhészek abban bíznak, hogy a gyenge repce- és a katasztrofális akáctermés után a hárs, a selyemfű és a napraforgó legalább a befeketetéseik összegét visszahozza.

A boltokban mindenesetre jelentős drágulásra lehet számítani, mivel az idén gyűjtött akácméz mennyisége mindössze a hazai piac szűkös ellátására elegendő. A 3-4 ezer tonnányi mennyiségből idén várhatóan nem tud exportálni az ország, ami hosszabb távon jelenthet gondot, mivel az eddig Magyarországról származó mennyiséget az Európai Unió más piacokról fogja beszerezni. A piacvesztés hatása a következő években derül majd ki: kérdés, hogy a most elvesztett piacot sikerül-e visszaszerezniük a magyar méhészeknek.

– Független Hírügynökség –