Debrecen, a mi kertünk

2020.03.03. 10:05

Megtisztítják az egész utcát

Muszáj rendbe tenni a több mint nyolcvan­éves japánakácokat.

Fotó: Kiss Annamarie

A Debrecen, a mi kertünk akció részeként az önkormányzat munkatársai március 4-e és március 31-e között a Ruyter utca teljes szakaszán legallyazzák a csaknem nyolcvan egyedből álló japánakácfasort. A tisztább, szebb utcakép kialakítása mellett a fák egészségi állapota is megkívánja a beavatkozást – mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Szilágyi Edina, a városrész önkormányzati képviselője.

Tisztább, zöldebb

A Debrecen, a mi kertünk akció tavaly áprilisban indult el. A város szeretne legalább tízezer fát elültetni a program indulását követő öt évben. Emellett a zöldterületek gondozására és ápolására is nagy hangsúlyt fektetnek. A cél egy tisztább, zöldebb Debrecen kialakítása. Ennek részét képezik a Ruyter utcai munkálatok is.

Fotó: Kiss Annamarie

Szilágyi Edina kiemelte, több lakossági bejelentés is érkezett az utcában élőktől, hogy – főként viharos időben – a letörő, leszakadó ágak a járókelőkre, illetve az ott parkoló autókra és az épületekre is veszélyt jelentenek. Az utca jellegzetességét adják az idős akácfák, a gallyazással sikerül megújítani is őket – tette hozzá az önkormányzati képviselő. Külön megkérte a munkálatokat végző munkatársakat, hogy ne csak a problémás fákat gallyazzák le, hanem minden fa megújítását végezzék el.

Lezárt szakaszok

A munkát szakkivitelező bevonásával végzik majd el. A biztonságos és hatékony munkavégzés érdekében a gallyazás folyamán szakaszosan lezárják majd az utca egyes részeit. Az ott lakók az útzár alól kivételt képeznek majd, az átmenő forgalom előtt azonban – minden munkálat alatt álló útszakaszon – lezárják majd a területet 7 óra és 16 óra között. A gallyazást március 4-én, szerdán kezdik majd, és 5 ütemben végzik el. Az első ütem a Ruyter utca Budai Nagy Antal utca és Lakatos utca közti szakaszát érinti március 4-én és 5-én. A második ütem március 5-e és 11-e között a Lakatos utca és a Szárazi Ferenc utca közti szakaszon történik. A harmadik ütem március 11-e és 18-a között, a Szárazi Ferenc utcát és a Thury András utcát érinti majd. A negyedik ütemben, március 18-a és 25-e között a Thury András utca és a Pogány utca közti szakaszt tisztítják meg. Végezetül, március 25-e és 31-e között a Pogány utca és a Mák utca közti szakaszon gallyazzák le a fákat, az ötödik ütemben – tudtuk meg.

Fotó: Kiss Annamarie

Az elmúlt hetekben hasonló gallyazást hajtottak végre a Szárazi Ferenc utcában, a Zwingli utcában és a Kászon utcában is. A Ruyter utca után pedig a Mák és a Luther utca közötti szakaszon fognak megújítani 48 fát.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában