Álhírtelenül maradunk?

Álhírtelenül maradunk?
© Fotó: Pixabay
„Disputed”, azaz vitatott címkével figyelmezteti ezentúl a felhasználókat a Facebook, ha olyan híreket akarnak megosztani, amelyek nem biztos, hogy valódiak. Márpedig ilyenekből mintha egyre több akadna a legnagyobb közösségi oldalon. Orosz Csaba írása.

Az utóbbi években gyakran találkoztam például olyan nyilvánvaló blődségekkel, mint hogy meghalt X. Y. pop-, rocksztár, miközben remek egészségnek örvendett. Az sem volt akármi, amikor egyes oldalak azt terjesztették, hogy senki ne egyen, igyon tejet, tejterméket, mert azt az ember gyomra nem képes megemészteni. (Tejérzékenyek persze akadnak, de viszonylag kevesen.) Különösen bosszantanak azok a portálok, amelyek csak lájkolás után adják a tartalmat, de azok is megemelik a vérnyomásom, melyek nem tüntetik fel a cikk keletkezésének dátumát, így az sokszor hosszú esztendőkön keresztül körbejár.
Szerintem nem rossz a Face­book ötlete, de ennél sokkal hatékonyabb, ha csak olyanokat veszünk fel ismerősnek, akiket tényleg ismerünk, és csak közismert, megbízható internetes oldalak híreit osztjuk tovább. A soha nem látott címeket érdemes elkerülni, mert lehet, hogy épp dezinformálásra hozták létre.

– Orosz Csaba –