Alföld-díjasok estje az irodalmi napokon

Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője a díjátadó ünnepségen
Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője a díjátadó ünnepségen - © Fotó: Matey István
Debrecen – Kedden este vette át a 2018-as Alföld-díjakat a Méliusz Könyvtárban Valastyán Tamás filozófus, Hansági Ágnes irodalomtörténész és Vörös István költő, műfordító, esszéista az Alföld-díjasok estjén.

Szirák Péter, az Alföld folyóirat főszerkesztője a díjátadó ünnepségen elmondta: az Alföld szerkesztősége már a 60-as évektől adott a kiemelkedő szerzőinek nívódíjakat. Ez a gesztus a 70-es évektől a Debreceni Irodalmi Napok megnyitójához kötődött. 1993-tól a kitüntetés neve Alföld-díj, melynek fő támogatója a debreceni önkormányzat. Az elmúlt 40 évben 115 szerzőt méltattak Alföld-díjra.

Ezt olyan szerzők kapják, akik valóban méltók rá. Az elmúlt években köztük volt Hankiss Elemér, Sütő András, Kukorelly Endre, Esterházy Péter és Szilágyi Zsófia is. Ettől az évtől a szerzők E. Lakatos Aranka szobrászművész emlékplakettjét is megkapják. A díjakat 2004 óta a Debreceni Irodalmi Napokon megrendezett Alföld-díjasok estjén adják át.

SZD


Debrecen - A Debreceni Irodalmi Napok keretén belül adták át kedden a 2018-as Alföld-díjakat a Méliusz Könyvtárban. Idén Valastyán Tamás filozófus, Hansági Ágnes irodalomtörténész, és Vörös István költő, műfordító, esszéista (fenti képünkön, balról jobbra) vehette át a kitüntetést az Alföld-díjas...