Hitélet

2020.05.31. 16:01

Szentmisével ünnepelték a húsvéti idő lezárását

A harmadik legnagyobb keresztény ünnep, melynek elnevezése az Ószövetség koráig nyúlik vissza.

Fotó: Kiss Annamarie

Pünkösdi szentmisét mutatott be a Szent Anna-székesegyházban Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök lezárva a húsvéti időt május 31-én, fél tizenkettőkor. A szentmisébe online is bekapcsolódhattak a hívek otthonaikban televízió készülékük, valamint az egyházmegye közösségimédia-oldalán keresztül is. A Jézus feltámadása utáni ötvenedik naphoz, a Szentlélek eljöveteléhez három fontos esemény is kötődik: a Szentlélek eljövetele, az egyház alapítása, valamint az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete, hiszen azok az apostolok, akik addig talán Izrael földjét sem hagyták el, szerte a Római Birodalomban hirdetni kezdték Jézus feltámadásának örömhírét. Pünkösd előtti szombaton tartják továbbá a csíksomlyói búcsút, amely az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségei közé tartozik. A ferences testvérek közleményükben azonban arra kérték a zarándoktestvéreket, hogy tekintettel a világjárvány kapcsán hozott egészségügyi döntésekre, idén szervezetten ne látogassák meg a kegyhelyeket, hanem szívük zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és egyéb liturgikus programokba.

Különleges vendég

A Szent László Domonkos plébánia vendége volt pünkösd vasárnapján Katarzyna Ratajczak-Sowa, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége Politikai-Gazdasági Osztályának vezetője, aki Gorski Jacek OP domonkos plébános meghívására érkezett a cívisvárosba. A plébánia fél tízkor kezdődő ünnepi szentmiséjét követően a vezetőasszony a hívekkel is találkozott, majd különböző, Lengyelországgal, a lengyel egyházzal kapcsolatos kiadványokat mutatott be és ajándékozott számukra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában