Aláírták a szerződést az észak-erdélyi autópálya magyar határ melletti szakaszának a megépítésére

Akt.:
A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Bihari Napló
Kolozsvár – A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) aláírta csütörtökön a tervezési és kivitelezési szerződést az A3-as, észak-erdélyi autópályának a román-magyar államhatár melletti 5,35 kilométeres szakaszára.

A CNAIR honlapján publikált közlemény szerint a Bors és Bihar települések közötti szakaszon a Trameco SA, Vahostav SK, Drumuri Bihor SA, Drum Asfalt Srl, valamint az East Water Drillings SL társaságok által alkotott konzorcium fejezheti be az amerikai Bechtel társaság által 14 évvel ezelőtt elkezdett munkát. Az útépítés áfa nélkül 134,22 millió lejbe (9,39 milliárd forint) kerül, a költségeket az Európai Unió forrásaiból biztosítják. A kivitelező konzorciumnak négy hónap áll rendelkezésére a kivitelezési tervek elkészítésére, és 15 hónap az út megépítésére. A cégcsoport tízéves garanciát vállalt a munkálatokra.

A romániai közútkezelő ugyanezt a román-szlovák konzorciumot hirdette ki győztesnek október elején a szomszédos Bihar – Bisztraterebes 28,5 kilométeres szakasz befejezésére kiírt pályázatban is, de azt az eljárást megóvta a versenyben alulmaradt egyik pályázó. Az óvás elbírálása folyamatban van.

A CNAIR tavaly augusztusban hirdetett pályázatot a hatvan kilométeres Bors-Berettyószéplak autópályaszakasz befejezésére. Az útszakaszt három részre bontotta. A 26 kilométeres Berettyószéplak-Bisztraterebes szakaszon még nem hirdették ki a győztest.

Az A3-as autópálya a magyarországi M4-eshez fog csatlakozni. A pályaépítést az amerikai Bechtel társaság kezdte el, mely a Bors-Berettyószéplak szakaszon a munkálatok mintegy felét végezte el 2013-ig, amikor a román állam szerződést bontott vele. 2015 áprilisában egyszer már nyertest hirdetett a Bors-Berettyószéplak szakasz megépítésére kiírt pályázaton, de az akkori nyertes hozzá sem kezdett a munkához, és 2016 novemberében a szerződés felbontását kérte.

– MTI –


Bihar - 2019. végén vagy 2020. elején adják át az M4 Berettyóújfalu és a határ közti szakaszát. Ezt Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője válaszolta a Napló kérdésére. Azt is elmondta, hogy a munkálatok jelenleg is gőzerővel folynak, a sztráda körülbelül 50 százalékos készültségben v...

Hajdú-Bihar - Az átadás előtti utolsó simításokat végzik az M4-es autópálya Berettyóújfalu és az országhatár közötti szakaszának I. üteménél. Várhatóan 2018. év végén megtörténik az M4 autópálya I. ütemének ideiglenes forgalomba helyezése az M35-ös autópálya II. ütemmel együtt - olvasható a Nemze...