Aláírták a Duna vízgyûjtõ-gazdálkodási tervét

Tizennégy ország írta alá kedden Bécsben a Duna vízgyûjtõ-gazdálkodási tervét, ami az elkövetkezõ öt évre meghatározza az országok vizeivel való gazdálkodását.

A WWF szerint a tervnek olyan határon átnyúló problémákra is megoldást kellene nyújtania, amelyek Magyarországot alvízi országként különösen érzékenyen érintik.

Az Európai Unió Víz Keretirányelvének elõírása, hogy felszíni és felszín alatti vizeink jó állapotba kerüljenek 2015-re. A cél elérése érdekében közös vízgyûjtõ-gazdálkodási tervet kellett készíteni, aminek kidolgozásában unión kívüli országok is részt vettek. A WWF Magyarország szerint a terv fontos lépés a Duna ökológiai értékeinek megvédéséhez.

Vannak azonban olyan infrastruktúra-fejlesztési igények, amelyek komoly akadályozó tényezõt jelentenek. A Duna hajózhatóságának fejlesztése érdekében tervezett beavatkozásoknak például számos káros hatása lehet, a civilek szerint. A mederben lévõ zátonyok elbontása, a mederanyag kitermelése miatt a folyó természetes élõhelyei tûnnek el, vizes élõhelyek szakadnak el a folyótól, és megváltozik a folyó egészséges mûködése.

További problémát okoz a Magyarország feletti Duna szakaszon épült vízerõmûvek sorozata, illetve az építkezések alapanyagául szolgáló, nagy mennyiségû mederanyag kotrása, ami folyamatosan súlyosbítja a Duna medrének mélyülését, a folyó menti területek vízellátását és az élõhelyeit is károsan befolyásolja. A Duna-deltában végzett csatornaépítés Európa egyik leggazdagabb vizes élõhelyét veszélyezteti és a tokfélék kihalásával fenyeget – derül ki a WWF keddi közleményébõl.

A zöld szervezet szerint a hajózhatóság természetbarát módon történõ fejlesztéséhez a Duna-menti országok valódi, a gyakorlatban is mûködõ összefogására lenne szükség. A nemzetközi tervezési folyamat lehetõséget adott arra, hogy országhatáron átnyúló problémákra az országok együtt keressenek megoldást.

A most lezáruló tervezés folyamán azonban ezek nem kaptak kellõ figyelmet – közölte Figeczky Gábor, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatója.