Aláírt az 1500. katona

Aláírt az 1500. katona
© Fotó: Honvédség
Debrecen – 14 hetes kiképzés vár Czibere Dániel Csabára a szentendrei kiképzőbázison.

Bevonult a Magyar Honvédség kötelékébe az 1500. Hajdú-Bihar megyei szerződéses katona. Szerződését január 29-én írta alá a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ színháztermében.

A Hajdúságból mindig is nagy volt az érdeklődés a katonai pálya iránt, szinte nincs az országban olyan alakulat, ahol ne szolgálna „alföldi” katona. Közéjük tartozik most már Czibere Dániel is, aki hároméves szerződést írt alá. A fiatalember a Bocskai-dandár törzstámogató századának lesz a tagja, és a kiképzés után gépkocsivezető beosztásban teljesít majd katonai szolgálatot Debrecenben.

Fotó: Honvédség Fotó: Honvédség ©

Czibere Dániel Csaba közkatona Debrecenben született 1992-ben. Az általános iskola elvégzését követően Tiszafüreden, a Hámori András Szakközépiskola és Szakiskolában érettségizett.

Mint elhangzott, Dániel az elmúlt évben részt vett a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában megtartott toborzó előadáson, ahol tájékoztatást kapott a szerződéses szolgálatvállalás lehetőségéről. Ezt követően jelentkezett a toborzóirodában. Megkezdődött a felvételi eljárás folyamata, amely során sikeresen teljesítette a katonai alkalmassági vizsgálatot. Ezzel párhuzamosan – a munkaügyi központ szervezésében induló tanfolyam keretében – megszerezte a C kategóriás gépjármű-vezetői engedélyt.

Fotó: Honvédség Fotó: Honvédség ©

Czibere közkatona február 2-án kezdi meg 14 hetes alapkiképzését a szentendrei kiképzőbázison, az MH Altiszti Akadémián. A fiatalember a kiképzésre történő ingyenes utazáshoz a felhívást, illetve az egyéb szükséges okmányokat Váraljai Árpád zászlóstól, a központ toborzórészlegének beosztott altisztjétől vehette át.

Nem dőlhetnek hátra

Az ünnepség után Nagy Zoltán alezredes arról beszélt, hogy több mint 10 évvel ezelőtt, az utolsó sorkatonák leszerelésével az ország áttért az önkéntes – hivatásos és szerződéses, valamint önkéntes tartalékos katonákból álló – haderőre, így a katonai toborzás helye, szerepe és felelőssége jelentősen megnövekedett. A debreceni toborzóiroda 13 évvel ezelőtti átadása óta mintegy 20 ezren érdeklődtek a szerződéses, az önkéntes tartalékos katonai szolgálat, vagy a katonai tanintézeti képzések formái iránt az ügyfélszolgálaton.

– Az, hogy az 1500. hajdú-bihari katona aláírta szerződését, rendkívül örömteli, de nem dőlhetünk hátra. Napjainkban a Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatójaként van jelen a régió munkaerőpiacán. Az idei évben is több száz munkavállaló jelentkezését várjuk – fogalmazott az alezredes.

HBN