Aláírásgyűjtés a családon belüli erőszak szankcionálásáért

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a civilek azért, hogy a családon belüli erőszaknak önálló büntetőjogi tényállása legyen Magyarországon.

A jogszabályok szerint két hónap alatt 50 ezer aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze illetve megtárgyalja a kérdést. A családon belüli erőszakkal foglalkozó szakember szerint nem a Büntető Törvénykönyv módosítása a megoldás.

A családon belüli erőszak önálló büntetőjogi tényállásáról szóló népi kezdeményezést egy magánszemély, Halász Pálma nyújtotta be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB). A testület június 5-én hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket; ez azt jelenti, hogy a kezdeményezőnek legkésőbb augusztus 5-ig kell összegyűjtenie az 50 ezer szignót. Halász Pálma pedagógus, a Civil Mozgalom nőtagozatának vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: az ENSZ 2005-ben elmarasztalta a magyar államot a kérdéssel kapcsolatos jogszabályi hiányosságok miatt.

Statisztikák szerint Magyarországon a családon belüli erőszak miatt minden egyes héten meghal egy nő, minden hónapban pedig egy gyermek. Halász Pálma kezdeményezését több szülői szervezet, illetve a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNe) is támogatja.

Az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója szerint a családon belüli erőszak súlyos társadalmi probléma, ezért üdvözlendő minden olyan kezdeményezés, amely ennek megoldására törekszik. A valódi megoldás azonban elsősorban nem a BTK módosítása lenne. Virág György, aki egyben a családon belüli erőszak áldozataival foglalkozó Eszter Alapítvány vezetője is a Független Hírügynökségnek azt mondta: a jelenleg hatályos Büntető Törvénykönyv – ha nem külön tényállásként is -, de bünteti a családi erőszak különböző formáit. A hangsúlyt inkább a szemléletformálásra kellene helyezni. A jelenleginél többet és jobban kéne foglalkozni a családon belüli erőszak áldozataival és elkövetőivel – tette hozzá a szakember.

– Független Hírügynökség-