Aktuális vonatkozások a kötetekben

Debrecen – Két, a debreceni táblabírósághoz szorosan kötődő könyvet mutattak be szerdán a cívisvárosban. Az egyik egy tanulmánykötet, a másik pedig a Debreceni Ítélőtábla tízéves történetét bemutató könyv.

A Tanulmányok a Debreceni Ítélőtábla 10 éves évfordulójára című kötet pillanatfelvétel, amely a tudományos ülések előadásait összegzi, ahol jogi, társadalmi kérdéseket tárgyaltak – így jellemezte dr. Balla Lajos, a táblabíróság elnöke a könyvet, amelyet szerdán mutattak be Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Papp László polgármester és Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatói, valamint a szerzők jelenlétében.

A tanulmányokat a téma szakértői ismertették. Dr. Madai Sándor tanszékvezető docens a büntető szak tanulmányairól szólva kiemelte: a jogalkotás politikai döntésektől motivált, amely attól gyors társadalmi hasznot remél, és a döntéshozók önmegtartóztatásán múlik, mennyire élnek ezzel az eszközzel. Hozzátette, ha a döntéshozók önmérsékletet mutatnának, koherensebb volna büntetőjog világa. A Balla Lajos által jegyzett terrorcselekményekkel foglalkozó írást különösen aktuálisnak nevezte, emlékeztetve, hogy alaptörvény-módosítási terv készül. Azt mondta, az elmúlt két év európai terrorcselekményei rámutattak, hogy nehéz olyan büntetőjogi fenyegetést kilátásba helyezni, amely egy öngyilkos merénylővel szemben visszatartó erővel bírna. Szerinte nagyobb hangsúlyt kellene fordítani a megelőzésre, illetve nemzetközileg is újra kellene gondolni a szabályozást.

HBN