Ákos: második otthonom Debrecen

Ákos: második otthonom Debrecen
© Fotó: Hírek360.hu
Debrecen – Az énekes július 21-én lép fel Campus Fesztivál Nagyszínpadán, ám nem csak ennek kapcsán járt a cívisvárosban.

Ákos személyesen nyitotta meg a harmincéves munkásságának egy-egy pillanatát megörökítő fotókiállítást Debrecenben a Nagyerdei Víztoronyban, kedden délután. A Kossuth-díjas énekessel beszélgettünk a nemrég megjelent – önéletrajzi ihletésű –, Visszaszámlálás című könyvének dedikálása előtt.

A képek válogatása Ákos 50. születésnapja apropóján került előtérbe. A legnagyobb közösségi oldalra félszáznyi fotót töltött fel az elmúlt évtizedekről. Innen indult ki később a könyv és a fotókiállítás ötlete is.

Nehéz volt kiválasztani, mert az elmúlt 30 évből, ha csak 50 képpel lehetne összefoglalni valamit, az nagy baj volna.”

Tulajdonképpen, amiből igazán nagy felbontású, nagyra nagyítható képünk volt, az mind bekerült a szórásba, és ebből válogattuk ki a legjellemzőbbeket. Klipforgatásról, lemezborítókhoz vagy színházi előadásokról is készültek képek, amik ki vannak állítva – mondta Ákos. – Ez egy szubjektív válogatás, nagyon nehéz retrospektív áttekintést adni erről a 30 évről 50 képben. Hol találomra, hol a képek minősége alapján, hol a képek tartalma alapján döntöttünk.

Az Ákos50-koncertsorozat állomásainak egyike a Kölcsey Központ volt, ahol két alkalommal is fellépett a Kossuth-díjas dal- és zeneszerző, ám különös helyet foglal el a szívében a cívisváros.

– Debrecen az a város Budapest után, amelyik leghamarabb elfogadott engem mint előadót. Én még nem tudtam, hogy erre a pályára szán-e a Jóisten vagy el fog-e fogadni a közönség, de itt már sztárként ünnepeltek. Olyan elképesztő fogadtatásban volt részem 0 km-es előadóként, a Bonanza Banzai énekeseként, a Hotel Aranybika Nagyterméhez felvezető lépcsőn, mintha hollywoodi híresség volnék – mesélt a régmúltról Ákos.

Azóta a város számos koncerttermében játszottam már többször is, az Oláh Gábor utcai Sportcsarnoktól a Lovardán át, a Főnix Csarnokig, vagy ott volt a Kölcsey Központ és az Aranybika Nagyterme, úgyhogy második otthonom Debrecen.”

A cikk folytatását a Hírek360.hu-n olvashatják.

Nagy Dóra | Hírek360.hu


Sajtótájékoztatót tartottak a 2018-as Campus Fesztiválról
Debrecen - Nem a látogatószám emelése a legfőbb cél, hanem a komfortosságé és színvonalé. Karácsonykor még vastag zokniban álmodoztunk arról a lassan, de biztosan közeledő stresszhelyzetről, amikor gyöngyöző homlokkal döntést kell hoznunk: melyik kedvelt zenekarunk koncertjére menjünk a Campus Fe...

akos1
Debrecen - Kétszer is megtelt a debreceni Kölcsey Központ Nagyterme hétvégén az Ákos 50 turné egyik állomásán. A Kossuth-díjas zeneszerző, költő, énekes április 6-án ünnepelte, hogy öt évtizede látta meg először a napvilágot. A sokoldalú művész ennek kapcsán igyekezett egy koncertbe sűrítve felid...

Eszembe jutsz és elénekellek, szóvá teszlek, újjáteremtelek”
Debrecen - Egész életében egy zenét komponál, ami arról szól, hogy ez egy teremtett világ és rend van benne. Ha hagyjuk. Interjú Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerzővel, zeneszerzővel, költővel. Szándékkal nem akartam dalszöveggel kezdeni az interjút, de a debreceni koncertjét megelőző beszélgetés...