Akli Miklós DVD-n

Az 1800-as évek elején játszódó, valós történelmi személyeket megidéző történet főhőse Akli Miklós, Ferenc császár udvari bolondja. Valódi főszereplői azonban a politika, sőt a nagypolitika és a politika által megmérgezett magánszféra.

Nyertesünk:

Nagy Ágnes Boglárka  bigbogee@…

Gratulálunk. A DVD-t augusztus 28-tól átveheti szerkesztőségünkben (Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 4-6) munkanapokon 9-17 óra között.

 

A film

Akli Miklós a bajor választófejedelem udvari mulattatója, aki nemcsak bűvészmutatványokkal, zenével és szellemes társalgással szórakoztatja az udvart, de nem kíméli meg őket csípős megjegyzéseitől, vaskos, elevenbe találó tréfáitól sem. Így hát örömmel veszik tudomásul, hogy Aklit a fejedelem az osztrák császárnak ajándékozta. Híre Bécsbe is elkíséri és gróf Stadion, a kancellár kiadja a rendőrfőnöknek a feladatot: Aklit el kell tüntetni az útból.

Ferenc császár hamarosan bizalmába fogadja a megnyerő fiatalembert. És amikor egy vidéki vadászat alkalmából Akli éber figyelme megmenti az orvlövészek golyójától, a kapcsolat még szorosabb lesz – Stadion gróf nem kis bosszúságára. A merénylők a császár helyett Kovács ezredest sebzik halálra. Árváiról – a császár megbízásából – Aklinak kell gondoskodni. A tizenhárom éves Ilonkát leánynevelő intézetben, az öccsét, Gyurit egy katonaiskolában helyezi el. Telnek az évek. Napoleon közben bevonul Bécsbe, a császár Pozsonyba menekül, majd békét kötnek, aztán újra háború lesz. Ilonka ifjú hölgyé növekszik, aki – még maga előtt is titkolva – szerelmes lesz Akliba. Mindeközben egy dúsgazdag és különc főúr, Szepessy báró meglátja a lányt és beleszeret. Aklitól, mint gyámjától megkéri a kezét, Akli persze megtagadja a lánykérést mondván nem ő a gyámja. A báró pisztolyt rántva követeli a gyám nevét. Szorongatott helyzetéből a császár menti meg hősünket, mert előlép a paraván mögül, ahol udvari bolondja audienciáin hallgatózni szokott és közli: ő a gyám.

Akli elmeséli Ilonkának a lánykérést, mire a lány megvallja: ő Aklit szereti. A fiatalember még szinte fel sem ocsúdik a váratlan vallomás boldogságától, amikor két titkosrendőr jelenik meg és letartóztatják Aklit. A rendőrfőnök besúgóinak sikerült – egy Napoleont dicsőítő iratot – találni, amivel kompromittálhatják. A császár megvonja kegyeit bizalmasától, Aklit börtönbe zárják. A két árva közben mindent elkövet Akli kiszabadításáért. Végül Gyuri meggyőzi a császárt. A börtönből kiszabadult Akli épp Bécs felé készül, mikor összetalálkozik Szepessy báró embereivel, akik Ilonkát akarják elrabolni. Hősünk – álnéven – közéjük áll. Elhiteti a báróval, hogy akit el akarnak rabolni az a császár lánya, a báró eláll a tervétől, de később megtudja az igazságot, és bosszút forral. Végül minden jóra fordul, bár Napoleon már nem tudja, hogy ki is az ő felesége. Aklit ez nem zavarja, elveszi Ilonkát, és talán mindenki megnyugodhat végre…

A film augusztus 1-jétől megjelent DVD-n.

Révész György (rendező, forgatókönyv) 1927-2003

A filmgyártás minden posztját végigjárta. Volt dramaturg, felvételvezető, gyártásvezető és természetesen segédrendező. 24 játékfilmet készített. Filmjei között szinte minden műfaj megtalálható: dráma, vígjáték, szatíra, musical, operett, szürrealista játék, gyermek és ifjúsági film, dokumentumfilm, történelmi film. Több filmjével nézőcsúcsot ért el. Nemzetközi filmfesztiválokon számos díjat nyert. Az „Angyalok földje” a zsűri és a FIPRESCI nagydíjat kapta a Mar del Plata-i fesztiválon. Ugyanott az „Egy szerelem három éjszakája” a legjobb rendezés díját nyerte el. A „Hogy állunk fiatalember?” Velencében Arany oroszlánt kapott, az „Utazás a koponyám körül”-t pedig San Sebastianban a legjobb színészi alakítás díjával jutalmazták- Magyarországon közönség díjat és kritikusok díját kapta. Forgatott az egykori Jugoszláviában, Ausztriában, Svédországban, Franciaországban, Kanadában, az USA-ban és Csehországban.

Filmográfia:
Akli Miklós (1986)
Hanyatt-homlok (1984)
Magyarok a prérin (1979)
Ki látott engem? (1977)
Két pont között a legrövidebb görbe (1975)
Az Öreg (1975)
A Pendragon legenda (1974)
Kakuk Marci (1973)
Volt egyszer egy család (1972)
Utazás a koponyám körül (1970)
Az Oroszlán ugrani készül (1969)
Egy szerelem három éjszakája (1967)
Minden kezdet nehéz (1966)
Nem (1965)
Igen (1964)
Hogy állunk, fiatalember? (1963)
Angyalok földje (1962)
Fagyosszentek (1962)
Négyen az árban (1961)
A Megfelelõ ember (1960)
Micsoda éjszaka! (1958)
Életmentõ véradók (1958)
Éjfélkor (1957)
Szájhõs (1956)
Ünnepi vacsora (1956)
Kétszer kettõ néha öt (1955)
Bánk bán (1952)