Akkor most már Nádudvar is belevágna a struccbizniszbe

Akt.:
Akkor most már Nádudvar is belevágna a struccbizniszbe
© Fotó: Matey István
Nádudvar – Jövő nyárra már a Hortobágy melléken is csipoghatnak.

A megyében negyedikként (közmunkában harmadikként) csatlakozhat a strucctenyésztők közé Nádudvar, ahol kezdetben 50 madárral indulna az egyre népszerűbb, bár még mindig kissé környezetidegen program. Mint Beke Imre polgármester elmondta, már megpályázták a lehetőséget és a közmunkások is elkezdték a betanulást a tetétleniek segítségével.

– Mi azonban a turisztikai vonzerejére is szeretnénk építeni a struccfarmnak, hogy a fürdővendégeknek legyen más szórakozási lehetőségük is – tette hozzá. Mint mondta, a gyermekeknek, de a felnőtteknek is élmény, ha egy jelképes összegért cserébe etethetik a különleges madarakat.

Három településen van, négy helyen tervezik | Grafika: Napló Három településen van, négy helyen tervezik | Grafika: Napló ©

A várhatóan jövő nyárra elkészülő telepet 10-12 közmunkással, mintegy 5000 négyzetméteren valósítanák meg. Az állatokat és a béreket a közmunkaprogramból, a közel hétmillió forintos infrastruktúrát (épületek, karámok, kerítés stb.) önkormányzati forrásból tervezik fedezni. Rövidtávon száz strucc, hosszútávon a helyi feldolgozás is szóba került – tudtuk meg Beke Imrétől.

HBN-SZFÁ


Petrezselymet nem eszik, főleg a csehek viszik

A strucctartás se nem olcsó, se nem egyszerű, ráadásul a több szempontot is figyelembe kell venni. Csak homokos talajon érzi jól magát, s vigyázni kell, mert mindent – kavicsot, szöget – lenyel, kivéve a petrezselymet. Azt ugyanis valamiért nem szereti. A kiskunhalasi tenyésztő, akivel a legtöbb megyénkbeli település kapcsolatban van, csibeként adja, vágóállatként visszaveszi a struccokat, melyeket utána Csehországba értékesít. Az állat húsa egészséges, sovány, íze a marháéra hasonlít, de tovább kell főzni.

Ufónak nézték a tetétleni polgármestert a strucctenyésztés ötlete miatt
Tetétlen – Úttörő szerepet vállalva keresik a „struccozás” még jövedelmezőbb lehetőségeit.


Nyúl helyett struccot húztak elő a kalapból
Monostorpályi – A polgármesterrel utánaszámoltunk a költségeknek.