Helyi közélet

2013.12.03. 08:30

Ready, steady, go!

Debrecen, Afganisztán - November végén megkezdte műveleti feladatait Afganisztánban az MH Műveleti Tanácsadó Csoport második váltása.

Debrecen, Afganisztán - November végén megkezdte műveleti feladatait Afganisztánban az MH Műveleti Tanácsadó Csoport második váltása.

A zömében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló kontingens november 20-án érkezett meg a Mazar-e-Sharif közelében fekvő Mike Spann előretolt műveleti bázisra (Forward Operating Base - FOB), ahol a katonák azonnal megkezdték az anyagi-technikai eszközök átvételét, a kiképzések és a műveleti feladatok végrehajtását.

A hármas feladatrendszer feszített munkatempót diktált: a napi tanácsadási és jelentésírási feladatok mellett délutánonként, esténként folyamatosan zajlottak a egészségügyi, hadszíntéri, híradó, és tanácsadói egyéni felkészítések. A hadszíntéri képzés fontos része volt a rendszeresített fegyverek, harcjárművek és eljárásokkal megismerése, begyakorlása.

A munka eredményeként ünnepélyes keretek között történt meg az átadás–átvétel, amelynek során a két parancsnok - Molnár Zsolt ezredes és Bárány Zoltán ezredes - aláírta a jegyzőkönyveket. Molnár ezredes beszédében megköszönte műveleti tanácsadó csoport első váltásának áldozatos munkáját és sok sikert kívánt a váltóállománynak a feladataik végrehajtásához. Válaszbeszédében Bárány ezredes hangsúlyozta, hogy a váltás nem ment volna ilyen könnyen és zökkenőmentesen, ha az MTCS–1 vezetése nem készíti elő ekkora gondossággal az anyagokat és a feladatokat.

„Maximális segítséget kaptunk a hazamenőktől, biztos bázist és tudást veszünk át, amiért köszönet jár elődeinknek. Vége a misszió első, rövid fázisának, holnaptól már önállóan kell végrehajtanunk, amit most megtanultunk. Biztos vagyok benne, hogy mindenki a legjobb tudása szerint fog dolgozni, teljesíteni. A közös célunk pedig az, hogy a napi munkánkat és feladatainkat maximálisan ellássuk, végezetül pedig tapasztalatokkal gazdagodva mindenki egészségesen, egy csapatként térjen haza!” – fogalmazott a második váltás parancsnoka.

Az MH Műveleti Tanácsadó Csoport második váltása november 30-án kezdte meg műveleti feladatait: a számára kijelölt Afgán Biztonsági Erők törzseinek segítését, valamint az összekötői tevékenységet az Afgán és a Nemzetközi Biztonsági és Közreműködő Erők (ISAF) Északi Regionális Parancsnoksága (RC-N) között.

MH MTCS-2

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában