Aki rendben van belül, az kívül is szép

Debrecen – Pártai Lucia szerint a testi-lelki harmónia nagyon fontos, hogy az ember külsőleg is szép legyen. No és persze a természetes ápoltság.

Talán kevesen tudhatják, hogy Pártai Lucia a meteorológia mellett elkötelezett híve a természetes életmódnak, táplálkozásnak is. A közismert meteorológus nő „földinknek” mondható; innen a hajdúságról származik. Ittjártakor az egészséges életmódról, szépségápolásról kérdeztük.

– Úgy hiszem, én is örököltem külsőben ezeket a hajdúsági vonásokat. Abba a típusba tartozom, akinek később „érnek a barázdái”, ezért szerencsésnek mondhatom magam. Így a napi szintű szépségápolással sincsenek nagy problémáim: maximum egy gyenge sminket teszek fel, ha kimegyek az utcára. Alapvetően a természetesség híve vagyok – mondta.

 Minden, ami természetes

– A „csináld magad” elvet követem. Arctisztításra a lányommal együtt a kamillás inhalálást használjuk. Tisztítja a pólusokat és fertőtlenít. A családdal nagy természetjárók vagyunk, ilyenkor magam gyűjtöm össze a gyógynövényeket, és készítek belőle természetes pakolásokat. Most éppen friss csalánhajtásokat szedtünk.

Ebből ízletes csalánleves készíthető. Az íze hasonlít a sóskához, spenóthoz. Rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amit csak szintetikus vitaminokból nyerhetnénk. A csalánlevelekből emellett hajmosót is szoktunk csinálni, nagyon szép fényessé teszi a hajat. Régen ezt használták a lovak szőrének a fényesítésére is – mesélte a szakember.

Elmondta, hogy hamarosan a gyermekláncfűnek lesz szezonja, melyből fokhagymapéppel, sóval és borssal gyógynövénypasztát szokott készíteni. – Pirítóssal fogyasztva isteni finom, és köretnek is jó húsok mellé.

 Folttisztítás – házilag

Lucia családjával a Duna parton él. A folyó közelsége miatt még inkább arra törekszik, hogy a durva vegyszereket kerülje a takarítás és tisztítás során. Kiváló receptet osztott meg arra, hogyan lehet vegyszerek nélkül tisztítószereket kavarni – házilag. – Só, citromlé, szalicil és szódabikarbóna felhasználásával pépet kavarok, és ezzel takarítok. A citromlé a sóval keverve súroló, vízkőoldó hatású – természetesen hosszabb ideig tart, míg feloldja a szennyeződést, de sokkal hatékonyabb is. Mosásra mosódiót használok.

Ezt meg kell törni, vászonba csomagolni. A fehér ruhákra nem olyan jó, de a színesekre igen. És kellemes az illata is. Igyekszem figyelni arra, hogy vegyszerek ne nagyon kerüljenek a bőrünkhöz. Mikor a lányom kicsi volt, az ő ruháit mindig szappanreszelékkel mostam. A bőrt nagyon meg kell védeni, hisz ez érintkezik legnagyobb mértékben a levegőben lévő szennyeződésekkel – vallja.

Az javasolja, hogy most, a tavasz beköszöntével apránként, fokozatosan szokassuk bőrünket a napfényhez. – Mindennap egy fél órát minimum legyünk napon. A D-vitamin ugyanis így tud leghatékonyabban beépülni szervezetünkbe; a bőrön keresztül. Nyáron inkább az esti órákra essen a napozás, a dél körüli kritikus időszakot kerüljük.

Testi-lelki harmónia

A mozgás, a sport számára lételem. Napi szinten jár ki a Dunára evezni, és kedvelt sportja a sífutás. – A testmozgás fiziológiailag is nagyon fontos, sokkal ellenállóbb lesz a szervezet, és még az elhízás is elkerülhető. Imádok evezni és biciklizni. Megnyugtat a természet közelsége.

Gyönyörködöm a növény- és állatvilágban – lelkesedett. Hozzátette: szellemi relaxációra a tai chit alkalmazza. – Ennek van egy mozgási része relaxációra is. Lényege, hogy kiürítjük az agyat a problémáktól. A pszichés rend az ember külsején is tükröződik. Aki rendben van belül, az nagy eséllyel kívül is egészséges, szép.

HBN – K.A.

Címkék: