Aki minden nap jobb akar lenni

Aki minden nap jobb akar lenni
Debrecen – Patay Lászlót, az E-ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. igazgatósági tagját a versenysport tanította meg arra, hogy a siker elsősorban attól függ, ő maga mennyit tett már le az asztalra – a fiatal szakember erről a Napló Menedzserszalonjában beszélt.

A választási eredmények ismeretében nyilvánvaló, hogy nemcsak politikai, de gazdaságpolitikai fordulat előtt is áll az ország.

Egy olyan jelentős stratégiai cégcsoport, mint az E-ON számára egy országban mi jelenti a kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget?

Patay László: Az energetika olyan terület, aminek szeretjük élvezni a hasznát, de nem szívesen fizetjük meg az árát. A mindenkori kormánytól korrekt jogi környezetet várunk, és partnerséget abban, hogy a lakosság mindig pontosan értse, mit, miért teszünk. Ami a társadalom érdekét szolgálja, azt követelje meg a politika, de ne akarjon ezen túllőni.
A villamosenergia-hálózat működtetése nyilván nem annyiba kerül sűrűn lakott területen, mint mondjuk az alföldi tanyavilágban.

Ez az oka annak, hogy az áramszolgáltatási díjak emelkedése országrészenként és szolgáltatóként jelentős eltéréseket mutat?

Patay László: Pontosan így van. A hajdú-bihari villamosenergia-hálózat állapota egyébként az országos átlagnak megfelelő, az ellátás biztonsága azonban (csakúgy, mint az ország más részein) az elmúlt 15 évben itt is sokat javult.
Fiatal kora ellenére évek óta éli a topmenedzserek „pörgős” életét. Csúcsvezetőnek készül az ember, vagy azzá csak válni lehet?

Gyerekkorában játszott igazgatósat, vagy az üzlet csak később kezdte vonzani?

Patay László: A 70-es-80-as években a menedzserségről egy gyereknek vajmi kevés fogalma lehetett. Párhuzamot talán ott lehet vonni, hogy évekig versenyszerűen teniszeztem, mindig azzal keltem és feküdtem, hogy napról-napra jobb legyek.

Ezt a mentalitást tehát a sportból hoztam és a mai napig kamatoztatom. Aztán jött a rendszerváltás, és vele a hatalmas lehetőség, hogy akinek van hozzá mersze és tehetsége, az karriert csináljon.
Ön amellett, hogy az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. igazgatósági tagja, egyben a E-ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. ügyvezetője és igazgatósági elnöke, illetve számos más funkciót is ellát.

Hány órából áll egy munkanapja, és hogyan tolerálja mindezt a család?

Patay László: A napi 11-12 óra munka általános, mint ahogy a jövő heti feladatokra történő hétvégi előkészület is az. A most kilencéves lányom talán négy éves lehetett, amikor a nappaliba lépve azt látta, hogy ülök a fotelben és újságot olvasok.

Meglepődött, kiszaladt a konyhába, és hallottam, amikor az anyukájának azt mondta: Édesanya! Édesanya! Apánál nincs ott a laptop! Akkor megfogadtam, hogy tudatosabban fogom a privát életemet is felépíteni, hogy a családdal több időt tudjak tölteni. Azóta így próbálok élni.

HBN–PA