Aki kitette a plakátot, az is szedje le

Aki kitette a plakátot, az is szedje le
Hajdú-Bihar – Hajdúszoboszlón május elsején indul a strandszezon, ezért a hónap végéig a város utcáit, tereit a választási plakátoktól mindenképpen meg kell tisztítani – mondta el a Napló érdeklődésére Vincze Ferenc jegyző.

 „Egyelőre türelmesek vagyunk, de a második forduló után mindenképpen el kell ezeket távolítani. Igaz, hogy a megyében nem lesz második forduló, de az átutazók miatt a pártok szeretnék, ha kint maradnának a hirdetményeik” – mondta.

Benyújtják a számlát

Ha egy képviselőjelölt vagy jelölő szervezet a közterületen elhelyezett választási plakátjait a szavazást követő 30 napon belül nem távolítja el, szabálysértést követ el. Amennyiben a felszólítás hatástalan marad, az önkormányzat az igénybevevő költségére megtisztíttatja a területet. A Napló által megkérdezett települési jegyzők arról számoltak be, hogy ebből nem szokott konfliktus lenni, a plakátok határidőre eltűnnek az utcákról, terekről. Hajdúnánáson a közterület felügyelet tartja számon az időpontokat, és aki nem távolítja el határidőre a plakátjait, azt felszólítják erre, végső esetben pedig a szabálysértési bírság következik. Ez azonban inkább csak elméleti lehetőség, hiszen (mint Szűcsné Dr. Sebestyén Irén jegyzőtől megtudtuk) a városban „kintfelejtett” plakát miatt még nem indult szabálysértési eljárás. Berettyóújfaluban is „ketyeg” a pártoknak a 30 napos határidő. Dr Ökrös Zoltán jegyző abban bízik, hogy (a korábbi választásokhoz hasonlóan) idén is valamennyi résztvevő betartja a játékszabályokat, és senkinek nem kell könyörögni, esetleg büntetni.

Minden rendben lesz

Bihartordán „plakát-ügyből” eddig még nem volt jogi patália. Noha a villanyoszlopokon egyelőre ott virít a sok szórólap, a jegyző reményei szerint a törvényes határidőre megtisztulnak a közterületek. Aki megfeledkezik a kötelességéről, ahelyett az önkormányzat emberei végzik el a feladatot, majd pedig benyújtják érte a számlát. Noha a megyében második választási forduló nem lesz, egyelőre még Görbeházán is olvashatóak a különböző politikai tartalmú plakátok, szórólapok. Pusztai Adél polgármester érdeklődésünkre arról számolt be, hogy az alacsonyabban lévő transzparenseket az illetékesek nagyrészt már eltávolították, és a hónap végéig a többi is eltűnik majd a közterületeikről. Benő János fülöpi jegyző már az ötödik választáson vett részt, és eddig mindig azt tapasztalta, hogy csak a második forduló után tűntek el az utcákról, terekről a választási plakátok. Nyilván azért, mert eddig minden alkalommal volt második forduló. Most azonban…