Akció Debrecen köznyugalma érdekében!

Akció Debrecen köznyugalma érdekében!
A Debreceni Rendőrkapitányság 2010. február 12. éjszakára nagyszabású fokozott akciót szervezett Debrecen város közterületein, nyilvános helyein bekövetkezett, a közbiztonságot veszélyeztető jogsértések visszaszorítása, a közrend, illetve a bűnügyi helyzet, valamint a közlekedés rendjének megszilárdítása érdekében.

Fokozott ellenőrzés tartottak a hétvégén Debrecenben a rendőrök

Nyüzsögtek a rendőrök hétvégén a debreceni éjszakában. A városi kapitányság fokozott ellenőrzést tartott a hajdú-bihari megyeszékhelyen, az akcióban a többek között kommandósok, a határrendészet munkatársai is részt vettek – tájékoztatta a Független Hírügynökséget hétfőn Juhászné Kiss Katalin, a Debreceni Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A hétvégén Debrecenben tartott, kétnapos akció célja egyebek mellett a lakosság biztonságérzetének erősítése volt. A rendőrök ellenőrizték a Debreceni Menekülteket Befogadó Állomást (ismertebb nevén a menekülttábort) és a környezetében lévő vendéglátó egységeket. Előállítottak négy iránit kábítószer-fogyasztás gyanúja miatt, két koszovói állampolgárt, akik ellen érvényes elfogatóparancs volt, egy afgánt pedig azért, mert hamis útlevéllel igazolta magát.

Csaknem négyszáz embert igazoltattak Debrecenben a hétvégén, közülük 23-mal szemben összesen 124 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki. Szabálysértés miatt 28 ember ellen tettek feljelentést a rendőrök, négy járművezető ellen pedig azért indult közigazgatási eljárás, mert vagy a biztonsági öve nem volt bekapcsolva vagy mobiltelefont használt. Szondába 300-an fújtak, a műszer nyolc esetben színeződött el. Ittas vezetés miatt két autóst állítottak elő vérvételre. Fennakadt az ellenőrzésen két fiatal lány is, ők a tégláskerti lakásotthonból szöktek meg – a rendőrök vitték vissza őket.


Az akcióban a kapitányság állományán kívül részt vett a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság, Rendészeti Igazgatóság, Akció Osztálya (kommandósai), Készenléti Rendőrség , a Nyírbátori Határrendészeti Kirendeltség állománya, valamint külső közreműködőink a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Munkaügyi Felügyelőség, és a Személy- és Vagyonvédelmi Szakmai Kamara munkatársai is.

Mint ahogy Debrecen lakossága észlelhette is – márcsak a közterületi állomány fokozott jelenléte kapcsán is- hogy szinte nyüzsögtek a rendőrök a debreceni éjszakában. Nem titkolt cél volt a rendőri jelenlét érzékeltetése, a jogkövető állampolgárok biztonságának, szubjektív biztonságérzetének erősítése.

Az akciónak több célja is volt:

– Egyik a Sámsoni úti Debreceni Menekülteket Befogadó Állomás (ismertebb nevén Menekülttábor), valamint a környezetében lévő vendéglátó egységek ellenőrzés alá vonása.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai által végzett ellenőrzésben, melyhez a rendőrség demonstratív jelenlétet biztosított az alábbi intézkedések születtek:

– 4 fő iráni állampolgár került előállításra kábítószer fogyasztás gyanúja miatt,

– 2 fő koszovói állampolgár került előállításra, akik ellen a BÁH bocsátott ki elfogatóparancsot,

– 1 fő iráni állampolgárt állítottunk elő körözött laptop birtoklása miatt,

– 1 fő afgán állampolgár került előállításra, aki hamis útlevéllel igazolta magát.

– A Menekülttábor ellenőrzésével párhuzamos a Forgalomellenőrző Alosztály munkatársai a péntek esti közúti közlekedés zavartalanságát igyekeztek biztosítani, míg a bűnügyi szolgálat feladata a Tócóskertben az utóbbi időben történt kisboltok ellen elkövetett fegyveres rablások elkövetőinek elfogása, további cselekmények megszakítása volt.

Bár a civil ruhás nyomozók nem tűntek ki környezetükből, de tócóskerti jelentős létszámuk révén hozzájárultak a bűncselekmények megelőzéséhez, megszakításához. Az akció ideje alatt nem sikerült elfognunk a tócóskerti rablókat, de jelenlétünkkel sikerült megakadályoznunk a további hasonló és egyéb jogsértéseket.

A Debreceni Rendőrkapitányság így továbbra is keresi azt a fekete ruhát, fején sapkát, arca elé sálat tekert 170-180 cm magas, 25 év körüli férfit, aki társával a kisboltok sérelmére történt bűncselekményeket elkövette, majd MTB kerékpáron távozott.

– Szintén célként került meghatározásra az aktuális körözési listánk alapján az elfogatóparancs alapján keresett személyek felkutatása, akik közül 3 főt sikerült elfognunk ( 2 főt a Menekülttábor területén).

Ahogy a hétvégi éjszakai élet Debrecen városában beindult, úgy húzódott át a rendőri állomány is a belvárosi és nagyerdei övezetbe. Itt feladatként került meghatározásra a közúton közlekedők közül az ittas állapotban vezetők, szabályokat durván megsértők kiszűrése, a szórakozóhelyek és környékük ellenőrzése.

Az akciós során migrációs ellenőrzést is tartottunk, melynek során a debreceni zugszállásokat vontuk ellenőrzés alá, valamint visszatérően jelen voltunk a Nagyállomáson és környékén is.

Debrecen külső övezetében a Kertségi területeken megelőző és feltáró jellegű akciót tartottunk. Különös figyelemmel a közlekedésben résztvevők és járműik megfelelő állapotára, a hétvégi házas övezetben tevékenykedő elkövetők kiszűrésére.

A több mint 8 órában folyó akcióban több, mint százan vettek részt, melynek során a fentieken túl az alábbi intézkedések kerültek foganatosításra:

– 61 magyar és 318 külföldi állampolgár igazoltatására került sor

– 23 fővel szemben összesen 124.000 Ft helyszíni bírságot szabtunk ki

– 14 fő járművezetővel szemben éltünk szabálysértési feljelentéssel

– 4 fővel szemben kezdeményeztünk közigazgatási eljárást (biztonsági öv használatának elmulasztása, vezetés közbeni kézben tartott mobiltelefon használat miatt )

– 1 fő került előállításra, mivel nem tudta magát hitelt érdemlően igazolni

– 1 körözött kerékpárt sikerült megtalálnunk (egyik budapesti rendőrkapitányság adott ki rá körözést)

– 309 fővel fújattunk meg szondát, mely 8 alkalommal lett pozitív

– 2 fő került előállításra, ittas vezetés miatt vérvétel foganatosítása végett

– Biztonsági intézkedést 2 fiatalkorú lánnyal szemben kezdeményeztünk, akik megszöktek a Tégláskerti lakásotthonból,így oda visszaszállítottuk őket.

Bízunk benne, hogy a szombat reggeli ügyeleti hírekben szereplő kevés történt eseményhez közrejátszott demonstratív jellegű közterületi jelenlétünk, hiszen a fenti eseményeken túl 21.54 órakor kaptunk 1 bejelentést, mely szerint a Nagyerdei krt-on leállított Suzuki motorháztetejét vitték el ismeretlenek 200.000 Ft-os kárt okozva, illetve az illetékességi területünkhöz tartozó Létavértesről, ahová 6 személy verekedése folytán- csoportos garázdaság bűncselekményhez – kellett kivonulnunk. Megelőző-, kiszűrő jellegű akciónknak is köszönhetően, annak ellenére, hogy a hajnali órákban rendkívül jegesek, síkosak voltak az utak, hogy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset az esti-éjszakai-hajnali órákban illetékességi területünkön nem történt.

Tisztelettel:

Dr. Juhászné Kiss Katalin r. őrnagy

hivatalvezető