Akarata ellenére pszichiátriára juttatta a férfit a volt felesége

Akarata ellenére pszichiátriára juttatta a férfit a volt felesége
© Illusztráció: huffingtonpost.co.uk
Debrecen – Beleegyezése nélkül kezeltek egy férfit a pszichiátrián, részben adott igazat neki a bíróság.

Csak kis részben adott igazat a Debreceni Törvényszék annak a férfinak, aki polgárjogi eljárásban kártérítést követelt, mert akarata ellenére került a Debreceni Egyetem pszichiátriai osztályára. Személyiségi jogai megsértése miatt négy alperestől összesen 12 millió forint nem vagyoni kártérítést igényelt, a bíróság azonban csak 700 ezer forintot ítélt meg neki pénteken kihirdetett döntésével, ugyanakkor a felperesnek kell megfizetnie az alperesek mintegy egymillió forintos perköltségét.

Személyes konfliktus okán

T.S. azzal fordult a bírósághoz, hogy volt felesége (a negyedrendű alperes) a válóperhez vezető személyes konfliktus okán rosszhiszeműen eljárva, tévesen tájékoztatta pszichés állapotáról a háziorvost (az elsőrendű alperest), aki anélkül, hogy T.S. állapotáról személyes vizsgálattal meggyőződött volna, pszichiátriai beutalót és mentési utalványt állított ki. A mentők rendőri segédlettel a Debreceni Egyetem pszichiátriai osztályára szállították, ahol a harmadrendű alperes az önrendelkezési jogát, emberi méltóságát és becsületét megsértve, személyi szabadságát korlátozva kezelte őt 2008. nyarán egy héten át.

Az, hogy a háziorvos nem vizsgálta meg a felperest, valóban ellenkezik a szakma szabályaival, azonban nem az ő beutalója alapján szállították T.S.-t a klinikára: a férfit megvizsgálta a mentőtiszt és az általa kihívott ügyeletes orvos, aki konzultált a pszichiátriai klinikával. Új beutaló készült, a kórházba szállítás ez alapján történt, s abba – az egészségügyi dokumentáció tanúsága szerint – T.S. maga is beleegyezett – fejtette ki Nagyné Kocsán Annamária bíró.

A negyedrendű alperes kapcsán kijelentette: az, hogy az asszony a háziorvoshoz fordult segítségért, sem jogellenes, sem felróható magatartás. Az ő, valamint a rokonok, ismerősök vallomása alapján a történteket megelőző időszakban T.S.-nél extrém viselkedést, agressziót, hallucinációkat tapasztaltak, mindez magyarázat arra, hogy a negyedrendű alperes orvoshoz fordult.

Nyilatkozat nélkül

A felperesnek megítélt 700 ezer forintot (és ennek késedelmi kamatát) a harmadrendű alperesnek kell megfizetnie. A bíróság megállapítása szerint a pszichiátriai klinika orvosa a felperest a beszállítást követően sem önkéntes, sem sürgősségi gyógykezelésre nem vette fel az osztályra, hanem 5 napon át ambuláns betegként tartotta nyilván úgy, hogy ténylegesen fekvőbeteg ellátásban részesült. A felperestől írásbeli beleegyező nyilatkozattal nem rendelkezett, a sürgősségi gyógykezelésre irányadó bírósági eljárást pedig csak T.S. hatodik bent töltött napján kezdeményezte. Bár a pszichiátriai betegség fennállása nem volt kizárható, a felperes megfigyelése is szükséges lehetett, arra közvetlen veszélyeztető magatartás hiányában csak és kizárólag önkéntes alapon, a beteg beleegyezésével kerülhetett volna sor. A harmadrendű alperes megsértette a felperes önrendelkezési jogát, a gyógyintézet elhagyásához való jogát – mondta ki a bíróság. Túlzottnak ítélte azonban T.S. kártérítési követelését; a szakértői vélemény szerint a férfi a történteket egy év alatt feldolgozta, az átmeneti feszültséggel, szorongással a megítélt összeg arányban áll.

Az elsőfokú ítélet ellen a felek az írásbeli ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül fellebbezhetnek.

HBN​