Akár már ma ítélet lehet az ápolók ügyében

Akár már ma ítélet lehet az ápolók ügyében
© Illusztráció
Debrecen - Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében hozhat ítéletet a bíróság hétfőn.

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint dr. H. Marianna és társa hatósági engedély nélkül működtette az otthont Debrecenben. A kft. ügyeit dr. H. Marianna intézte, de ő is részt vett az otthonban lévők gondozásában, ápolásában.

A vádirat szerint a 79 éves sértett előrehaladott Parkinson-kórban és pszichés betegségben szenvedett. Csaknem 1 hónapos kórházi kezelése után 2011. júliusában került az otthonba. Fizikai és mentális állapota miatt 24 órás felügyeletet igényelt. Dr. H. Marianna szóban történt megállapodása szerint havi 100 ezer forintért teljes körű gondozást és ellátást biztosítanak.

Az idős ember egészségi állapota néhány hét után egyre rosszabb lett és tolószékbe is került. Pszichés problémái miatt – áll a vádiratban – nem ritkán lekötözték, vagy gyógyszerekkel nyugtatták le. A benyugtatózott, kikötözött, kommunikációra képtelen, gyakran zavartan viselkedő sértett táplálására és folyadékbevitelére a gondozók nem ügyeltek kellőképpen – állapította meg az ügyészség.

Alig két hónappal a sértett bekerülés után a reggel munkába álló ápolónő figyelt fel arra, hogy a beteg véreset hányt.
Dr. H. Marianna orvost hívott, aki azonnal mentőért telefonált. A sértett súlyosan kiszáradt, közvetett életveszélyes állapotban került kórházba, majd a gondos ápolás ellenére 6 nappal később meghalt. A vádirat azt írja, hogy a kiszáradás akár 2 nap alatt is kialakulhatott, így azokat terheli a felelősség, akik az utolsó 48 órában végezték az idős ember gondozását.

HBN