Akár kétezer halottja is lehet a kirgizisztáni zavargásoknak

A Kirgizisztánban kitört etnikai zavargásokban meghalt emberek száma akár tízszerese is lehet a hivatalos adatnál – jelentette ki Roza Otunbajeva, átmeneti kirgiz kormányfő, aki pénteken látogatott először az ország déli részére.

A hivatalos adatok szerint majdnem kétszázan haltak meg a déli területeken, a kirgiz és üzbég népcsoport tagjai között kitört harcokban.

A kirgizisztáni Os és Dzsalalabad városokban, illetve azok környékén kitört etnikai zavargásokban az egészségügyi minisztérium legfrissebb, pénteki adatai szerint 192 ember halt meg. Roza Otunbajeva azonban egy orosz lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a hivatalos adatok jócskán alábecsültek, és a szerinte tízszer annyian haltak meg.

Napnyugta előtt el kell temetni a halottakat

Az átmeneti kormányfő ezt azzal magyarázta a Kommerszant című orosz lapnak , hogy sok haláleset vidéki területeken történt, és mivel a kirgizisztáni hagyományok szerint még napnyugta előtt el kell temetni a halottakat, sokukat nem regisztrálták a hatóságok.

Az átmeneti kirgiz kormányt vezető politikus pénteken először látogatott el Osba, a múlthéti zavargások kitörése óta. A golyóállómellényt viselő kormányfő szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett a városba, hogy “első kézből hallja az emberektől, hogy mi történt”. A város üzbégek lakta negyedét, amely kiégett és lerombolt házakkal van teli, már nem látogatta meg.

Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a becslésük szerint akár egymillió embert is érinthetnek a kirgizisztáni zavargások, akik közül háromszázezren válhatnak menekültté. A WHO tisztségviselői elmondták, hogy ez a legrosszabb lehetőség, amivel számolnak.

– Független Hírügynökség –