Akár az USA-ba is elutazhatnak a debreceni diákok

Debrecen – Debrecen bármelyik testvárosába – így akár az Amerikai Egyesült Államok vagy Tajvan városaiba is – elutazhatnak azok a diákok, akik első helyezést érnek el a Debreceni Tankerületi Központ Cívis álom című várostörténeti vetélkedőjében.

– A háromfordulós verseny célcsoportjai az általános és középiskolás tanulók; Debrecennel kapcsolatos feladványokat kell megoldaniuk – mondta Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

A diákoknak be kell járniuk a várost, hogy megtalálják azokat az információkat, melyekre a vetélkedőben szükség van. Így játékos és kreatív formában ismerkednek meg Debrecennel, ellátogatnak a Déri Múzeum, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és a Debreceni Református Kollégium kiállításaira is. – Szeretnénk erősíteni a városhoz való kötődést, és szeretnénk azt is, hogy a diákok örömmel emlékezzenek majd vissza a debreceni diákévekre. Arra is buzdítjuk őket, hogy álmodják meg, milyen lesz a városunk 5-10, vagy akár 50 év múlva. Ezzel csatlakozunk a „Debrecen 2023 – Európa Kulturális Fővárosa” pályázathoz – fejtette ki az igazgató.

Papp László telitalálatnak nevezte a tankerület kezdeményezését. – Debrecen jövője nagymértékben múlik az itt élő diákokon. A legnagyobb feladat számunkra a városban tartani őket, illetve „visszakapni” egykori diákjainkat. Fontos, hogy ismerjék a várost, melynek egyik legnagyobb erőssége az oktatásban rejlik. Az önkormányzat anyagilag is támogatja a vetélkedőt, amelynek nyertes csapata maga döntheti el, melyik testvérvárosba utaznának – mondta Debrecen polgármestere.

HBN–VK