Akár 70 ezer fogyasztóval is szerződést bonthat a Fővárosi Vízművek – RTL Híradó

Budapesten 120-140 ezer háztartásban kellene lecserélni a vízórákat. Közülük 65-70 ezer fogyasztót fenyeget az, hogy szerződést bont velük a vízmű.

Ők ugyanis évek óta nem cseréltek mérőt, annak ellenére, hogy többször is felszólították őket – derült ki az RTL híradójából. A szerződésbontás nem azt jelenti, hogy elzárják a vizet, hanem azt, hogy átalánydíjat kell fizetnie a fogyasztónak. A mérőórákat hatévente kell lecserélni. A szerelést elvileg bárki elvégezheti, de a vízművek csupán három cég hitelesítését fogadja el.

Egy szerelő néhány perc alatt kicseréli a régi vízórát egy újra. Fotó is készít róla, hiszen ezzel és a többoldalas nyomtatványokkal dokumentálják, hogy szabályosan elvégezték a munkát. Viszont ebben az esetben ki kell hívni azt a céget, amely a vízmű megbízásából a műszaki alkalmasságot ellenőrzi, a végső plombát felteszi, hogy ne lehessen manipulálni a mérőt. Így viszont többe kerülhet a csere, mintha a vízmű által akkreditált három cég egyike szerelné át az órát.

A lakások mérőórái mellett, a társasházak fővízóráját is négyévente le kell cserélni, igaz, ezt a vízművek saját költségén végezteti.