Akár 100 ezer autót is forgalomba helyezhetnek

Akár 100 ezer autót is forgalomba helyezhetnek
© Illusztráció: Pixabay
Budapest – Az autóbuszpiac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni.

Az új személygépkocsik piacán a márciusi forgalomba helyezési eredmények jelentősen meghaladják a 2016-os értéket. Ez azt vetíti előre, hogy a 2017-ben a forgalomba helyezések meghaladhatják a százezer darabot.

Valójában privát

A magán vásárlók visszatérése folytatódik, mégis inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete reméli, hogy az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követően beindul. Ennek közvetlen hatása inkább 2017 tavaszától fog jelentkezni.

Később cserélik

A kishaszonjármű-piac enyhe visszaeséséből sem lehet két hónap után messzemenő következéseket levonni. Annyi látszik, hogy ennek a szegmensnek a növekedési potenciálja jelenleg kisebb. Sokat javítana a helyzeten, ha a vegyeshasználatú kishaszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára. A nagyhaszon járműveknél a visszaesés minimális. Nyilvánvaló, hogy a kedvezőtlen időjárás késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok némileg növelték a flottacserék idő intervallumát, ami kisebb csúszást okoz a forgalmazásban. Az autóbuszpiac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni. Motorkerékpárokból a piac továbbra is igen gyenge, ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottabban befolyásolja az időjárás szezonalitása.

HBN