Akadémiai elismerés fiatal kutatóknak

Akadémiai elismerés fiatal kutatóknak
Akadémiai elismerés fiatal kutatóknak - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Akadémiai Ifjúsági Díjban részesült Török Péter, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa.

Tizenöt, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóközpontjaiban és kutatócsoportjaiban dolgozó fiatal tudós részesült az MTA Székházában ünnepélyes keretek között átadott Akadémiai Ifjúsági Díjban.

Az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia a fiatal kutatók kiemelkedő tudományos dolgozatának elismerésére hozta létre.

Az idei díjazottak tudományos teljesítményét méltatva Németh Tamás, az MTA főtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az Akadémiai Ifjúsági Díj korábbi kitüntetettjei közül már sokan elnyerték az MTA doktora címet. „Az ajtó önök előtt is nyitva áll” – fogalmazott Németh Tamás, aki utalt azokra a pályázati és kutatástámogatási lehetőségekre is, amelyek a pályájuk elején álló ifjú kutatók számára egy tudományos életpályamodell mérföldkövei lehetnek. Példaként említette a tehetséges kutatók hazahívását és itthon tartását célzó, az MTA által 2009-ben elindított Lendület programot.

Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese szerint minden újabb oklevél, minden újabb elismerés visszaigazolása annak, hogy a nemegyszer kudarcélménnyel is küszködni kényszerülő kutató jó úton jár: „A kutató nem karriert épít. A felfedezés öröme motiválja, azzal foglalkozik, amit szeret, ami lenyűgözi, amire kíváncsi, ezért is tartja úgy egy régi szakmabeli mondás, hogy a kutatói lét önző életforma.” A díjazottakat Csépe Valéria arra biztatta, hogy folytassák állhatatos munkájukat, és a nehezebb időszakokban se adják fel céljaikat, hiszen az eredmények azt bizonyítják: ezen a területen tudnak a legtöbbet tenni a magyar tudományért.

Török Péter, az MTA-DE Biodiverzitás Kutatócsoport tudományos munkatársa „A gyepesítés szerepe a biodiverzitás megőrzésében és gyomvisszaszorításában” című pályamunkájával érdemelte ki az Akadémiai Ifjúsági Díjat.

– Debreceni Egyetem Sajtóiroda – B.Zs. –

forrás: MTA