Akadémiai aranyérmest ünnepeltek

Damjanovich Sándor professzor
Damjanovich Sándor professzor - © Fotó: Debreceni Egyetem
Debrecen – Rengeteg közlemény szerzője és társszerzője, munkáira eddig legalább 5 ezren hivatkoztak.

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötték Damjanovich Sándor akadémikust, a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet professor emeritusát január 25-én a Kenézy-villában.

Majdcsak ötven év telt el azóta, hogy Damjanovich Sándor professzor 32 évesen megbízást kapott az Orvosi Fizikai Intézet vezetésére, amely egy év múlva felvette a Biofizikai Intézet nevet. Damjanovich professzor nevéhez fűződik a molekuláris enzimkinetikai modell, mely nemzetközi szinten is elismertséget eredményezett. A nyolcvanas évek végén indultak el intézetében az elektrofiziológiás vizsgálatok. A tudós több mint 260 közlemény szerzője vagy társszerzője. Munkáira, amelyek elsősorban angol nyelven jelentek meg, eddig több mint 5 ezren hivatkoztak.

A professzor tiszteletére rendezett ünnepségen Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, a Magyar Biofizikai Társaság elnöke, Závodszky Péter akadémikus, Guido Nussbaumer, az egyetem díszdoktora, Szöllősi János, a Biofizikai és Sejtbiológia Intézet igazgatója, valamint közvetlen munkatársai, magyar biofizikusok és barátai köszöntötték a Széchenyi és Akadémiai Aranyérem díjas biofizikus professzort, az MTA rendes tagját.

HBN
hirdetés