Akadályoznak vagy segítenek a vadonatúj Nyíl utcai lámpák?

Akt.:
A Nagysándor József utcai kereszteződésben is lámpa működik
A Nagysándor József utcai kereszteződésben is lámpa működik - © Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – Elkészültek az új jelzőlámpás csomópontok a debreceni nagykörút legszűkebb részén.

  • Jelzőlámpákat szereltek fel a debreceni nagykörút részét képező Nyíl utcát keresztező két kis utcához, a Damjanich és a Nagysándor József utcákhoz.
  • A beruházó önkormányzat a lépéstől a forgalom gyorsulását reméli. Az ott lakók, gyakran arra járók egy része ennek az ellenkezőjétől tart, megoszlanak a vélemények a lámpák hasznosságáról.
  • Információink szerint a megfelelő lámpaprogramok kialakítása érdekében úgynevezett forgalomszámláló doppler-radarokat telepítettek a csomópontokba.
  • Összesen 4 programot terveztek a szakemberek: egy 90, egy 105 és két 120 másodperces periódusidejűt.
  • A gyalogosok átkelését a két érintett zebránál nyomógombos jelzők üzembe helyezésével igyekeznek segíteni.

Augusztus 1-jén tartják azoknak az új jelzőlámpáknak a műszaki átadását, amelyeket a megyeszékhely egyik legforgalmasabb utcáját, a Nyíl utcát keresztező két kis utcánál, a Damjanichnál és a Nagysándor Józsefnél állítottak fel az elmúlt hetekben. Ennek kapcsán arra járókat arról kérdeztünk, hogy mi a véleményük ezekről a beruházásokról. (Akkor még nem működtek a jelzők.)

Fölösleges kiadás?

– Semmi értelme, hiszen a Nyíl utca mindkét végén létezik már jelzőlámpa. Tíz házhossz különbséggel minek másik? Szörnyű ötlet volt. Így állni fog a kocsisor, és a mostaninál is jobban bejön majd a lakásokba a benzingőz – állította egy, a Nyíl utcán lakó középkorú nő a Damjanich utcánál. Az Ágnes néven bemutatkozó megszólaló úgy vélte, hogy ezek helyett a Nyíl utca és a Hadházi utca találkozási pontjában kellett volna inkább körforgalmat, vagy jelzőlámpát kialakítani.

A szintén a Nyíl utcán élő, Kovács József hasonló álláspontra helyezkedett. – Az új lámpák miatt még nagyobb lesz a forgalom itt, ugyanis azok megfogják majd az autókat. Ki kellene tiltani az üresen zörgő kamionokat, amiktől éjszaka nem lehet aludni – tette hozzá. Elmondta: tapasztalata szerint a Damjanich és a Nagysándor József utcákból alig-alig akar valaki autóval a Nyíl utcára kanyarodni.

ny3

Jelzőlámpákat állítottak a Nyíl utcán | Fotó: Orosz Csaba

– Naponta legalább egyszer elmegyek itt a Damjanich utcánál, és azt látom, hogy elég „sűrű” az átjáró forgalom. Hol kiengedik, hol nem engedik, kínlódnak az átjárással az autósok. A puding próbája az evés – jelentette ki a fiatalabb korosztályhoz tartozó Kiss József.

Szükségesek a lámpák

– Nagyon kell a jelzőlámpa!

A nehezen megfékezhető kamionok át szokták engedni a gyalogosokat a zebránál, de a személyautósok meg úgy mennek, „mint az állat”. 8-10 autó is áthalad, mire végre valaki elengedi a babakocsis kismamát”

– osztotta meg tapasztalatait már az Árpád térhez közelebbi Nagysándor József utcánál, a Nyíl utcán lakó Herega József. Hangsúlyozta, hogy szerinte a mindössze egy-egy sávon haladó ottani hatalmas forgalmat a várost elkerülő körgyűrűre kellene inkább terelni.

Molnárné Sipos Erzsébet az új jelzőlámpa mellett állva elmondta: a ’80-as évek közepén akkor éppen elsős, másodikos gyermeke a közeli Korponai utcából – a Nyíl utcán keresztül – az Eötvös utcai általános iskolába járt, de mivel a Nyíl utcán dübörgő forgalmat veszélyesnek ítélte, inkább átíratta a kicsit a Zákány utcai suliba. – A helyzet azóta csak romlott. A jelzőlámpa viszont segíthet – vélte, miközben teherautó dudált a hátunk mögött egy a zebrán áthaladó gyalogos férfire.

ny1

A Damjanich utca kereszteződésében is könnyebben kelhetnek majd át a gyalogosok | Fotó: Orosz Csaba

A működés rendjétől függően

Ezután az utcáról betértünk a Nyíl utca és a Nagysándor József utca sarkon található kocsmába. Miközben elfogyasztottunk egy pohár kólát, szóba elegyedtünk a pultosnővel, Konnet Etelkával, aki arról beszélt, hogy a kisebb utcákból a nyíl egyenes Nyíl utcára kanyarodó autósoknak és a gyalogosoknak jók lesznek a jelzőlámpák. Viszont ha ezzel közben megakasztják a sokszor összefüggő kocsisort a Nyíl utcán, akkor többet árt majd mint használ – állította.

Inkább fix traffipaxot?

– Még be sem kapcsolták a jelzőlámpákat, amikor egyesek máris hatalmasakat fékeztek a lámpáknál, mert megijedtek a látványtól.

Ehelyett inkább fix traffipaxokra lenne itt szükség, mert sokan túl gyorsan hajtanak, hiába vannak kint a sebességkorlátozó táblák”

– mondta végül a vendéglátóegység egyik vendége, Németh Zoltán.

Orosz Csaba


A valós forgalom alapján

A polgármesteri hivatal arról tájékoztatott, hogy a szóban forgó két kereszteződésben a későbbi, tényleges forgalmi adatokon alapuló és ahhoz legjobban illeszkedő programok kialakítása érdekében úgynevezett forgalomszámláló doppler-radarokat telepítettek.

Az egyes csomópontokba – igazodva a jelenlegi helyzethez – négy programot tervezetek a szakemberek: egy 90, egy 105 és két 120 másodperces periódusidejűt. A programtervezés folyamán a várhatóan megnövekedő forgalom összehangolt levezénylése volt az elsődleges szempont.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az autókat szabályozó lámpákat összehangolják-e a szomszédos utcák zöldhullámaival, amire az a válasz érkezett, hogy igen. Az is kiderült, hogy a reggeli és a délutáni csúcsforgalmak idején más időintervallumonként fognak váltani a lámpák.

A Damjanich és a Nagysándor József utcai csomópontokban a gyalogosok nyomógombos bejelentkező eszközök segítségével kapnak szabad jelzést – ismertette a debreceni polgármesteri hivatal.


Fotók: HBN / uft.hu
Debrecen - Ötvenkét csomópontot érintő változtatások következnek – gyorsítanák a forgalmat. A Széchenyi és a Kossuth, illetve a Szent Anna és a Miklós utca tengelyén egyirányúsítanák a forgalmat a tömegközlekedés kivételével; az Árpád tértől a Balmazújvárosi út–Szabó Lőrinc utcai kereszteződésig ...