Ajándék válik az adományból a tanyavilágban

Akt.:
Ajándék válik az adományból a tanyavilágban
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Nagycsere – Több mint kétszázötven, a halápi és a nagycserei tanyákon élő ember ünnepét tették szebbé a segítő szervezetek.

Hol van Jancsi? – teszi fel a kérdést egy idős asszony abban a furgonban ülve, amely a tanyavilágba készül indulni a nagycserei református egyház udvaráról péntek délután. A jármű közben folyamatosan megtelik tartós élelmiszerekkel és olyan ruhákkal, amelyeket a segítő szervezetek ajándékoztak a rászoroló embereknek.

– Gyöngyi, a pörkölt ott maradt! – kiabálja egy másik hang, a nő pedig visszasiet az udvarra az ételért. – Én is jövök a kocsival? – érdeklődik tőlem mindezalatt egy másik asszony, Marika, aki két megrakott szatyrot tart a kezében. Miután igennel felelek elkezdi mesélni, a beteg fiával kettesben élnek a tanyán, szegényes körülmények között, ezért jött el a tanyasi karácsonyra.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Közben visszaér Gyöngyi, bepakolja az ételt, de amikor beszállna még eszébe jut valami és ennyit mond: mindjárt jövök, valami fontosat még elfelejtettem. Nézzük, ahogy távolodik, de csak a kerítésig siet, ott megáll. – Mindent nagyon szépen köszönünk szépen és boldog karácsonyt kívánunk! – mondja hangosan a bent lévő segítőknek, majd hozzánk fordul és mosolyogva közli: most már indulhatunk.

Fák között

Miután mindannyian elfoglaljuk a helyünket, Lövei Krisztián, a Gyermekvédelmi Intézmény sofőre elindul az erdő irányába. – Remélem, hogy a leves kibírja az utat – mondja, mialatt egyik kezével az előttünk lévő göröngyös út felé mutat. A fák között kanyarogva az emberek arról beszélgetnek, kik jöttek el a tanyasi karácsonyra, majd amikor jobbra akarnánk kanyarodni szinte egyszerre kiáltanak fel: a másik irányba! Először Margit nénit és a fiát, Jancsit visszük haza. Amikor megállunk, a kerítésig hordjuk a csomagokat, az udvaron belül rengeteg baromfi, a gyöngytyúkok hangjától alig hallani a miénket. A kapun kicsit nehezen sikerül kinyitni a lakatot, de végül megoldják, a pakk néhány perc alatt a házon belülre kerül, a nő pedig már a bejárati ajtóból integet nekünk, indulunk tovább.

Útbaigazítás az erdőben

Az autóban Gyöngyi és az édesanyja arról mesélnek, négy éve költöztek ki a tanyára, ahol heten élnek egy házban. – A fiam, Krisztián tizennégy éves, nagyon ügyes gyerek, szobafestőnek tanul – sorolja a fiatalabb nő, amikor viszont arról érdeklődöm, hogy telik majd az ünnep, kicsit elszomorodik. – Még nem tudom, mi lesz a pontos menü, de annyi biztos, hogy a gyereknek már tudok ajándékot tenni a fa alá, nagyon örülni fog a ruháknak – hangsúlyozza, majd lefékez a kocsi, megérkezünk. A kis ház mellett csaholó kutya fogad minket, a sofőr a kollégámmal együtt viszi be a csomagot a portára, az ebet próbálják csendre inteni, hiába.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Marikával ketten maradunk a járműben, azt magyarázza, hogy ott lakik az út végén, odáig már gyalog is el tudna menni, csakhogy túlságosan nehéz a csomag. Nem nagy utat megtéve odaérünk hozzá is, az ő portáját is kutya őrzi, jelzi is, amikor megérkezünk. Az asszony a házba invitál minket, de menni kell tovább, viszont mielőtt még elindulunk eligazít igazít minket, nehogy eltévedjünk. Az egyház udvarához vezető úton már minden csendesebb, Lövei Krisztián arról mesél, az ember mindig átértékeli az életét a tanyavilágot látva és hálát ad a sorsnak olyan dolgokért, amelyeket egyébként természetesnek veszünk. Az imaházhoz visszatérve már csak a segítők tüsténkednek, mindenki hazament a tanyavilágba, ahol az ajándékokkal talán szebb lehet a karácsony.

HBN – SzM

A tanyavilágban élőket támogatták

Haláp, 2015.12.16.

DMJV – Kovács István
DMJV – Danku Attila
Magyar Református Szeretetszolgálat
DMJV Gyermekvédelmi Intézménye
Haláp-Nagycserei Polgárőrség
Debreceni Rendőrkapitányság
Víg Vándor Alapítvány
Dr. Czifra Árpád háziorvos
Biblia Szövetség Honvédelmi Minisztérium Református Tábori Lelkésze –
Debrecen-Nagycsere-Halápi Református Missziói Egyházközség és Tanyagondnoki Szolgálatai
Gyülekezeti tagok, akik nélkül ez nem működne!

Nagycsere, 2015.12.18.

Dr. Pósán László – országgyűlési képviselő
DMJV – Danku Attila
DMJV – Kovács István
Dorcas Aid Hungary – Máté Júlia, Kis Ábel Lukács
DMJV Gyermekvédelmi Intézménye – Andorka Emil
Debreceni Rendőrkapitányság – Verbóczky Mihály, Vezendi Jánosné, körzeti megbízottak
Haláp-Nagycserei Polgárőrség – Hadháziné Ferencné
Zrínyi Vadásztársaság elnöke – Dr. Bihari Béla
Zrínyi Vadásztársaság titkára – Bökönyi József
Nyírerdő Zrt. – Molnár Károly kerületvezető erdész
Dr. Czifra Árpád háziorvos
Boros László mesterszakács
Zrínyi Vadásztársaság tagja, ötletgazda – Both Tibor
Nádudvar – Szőnyi Imre bácsi, Szőnyi Sándor
Nagy István vállalkozó
Ötletgazda baráti társaság – Huszkó Géza vállalkozó
Víg Vándor Alapítvány – Varga Balázs
Tömöri Lajosné gyülekezeti tag
Biblia Szövetség – Szegedi Kálmánné
Sajtó:
Debrecen-Nagycsere-Halápi Református Missziói Egyházközség és Tanyagondnoki Szolgálatai
Gyülekezeti tagok, akik nélkül ez nem működne!
Both Tibor​