Ajándék

Akt.:
Betlehemes gyerekek a balmazújvárosi Kalmár Zoltán Általános Iskolában
Betlehemes gyerekek a balmazújvárosi Kalmár Zoltán Általános Iskolában - © Fotó: Matey István
Lassan éppen az ünnep lényege tűnik el a karácsonyból: nem, nem a szeretetre gondolok, hiszen „szeretetből” rohangálunk hetek óta a legjobb falatok után a zsúfolt üzletekbe, ürítjük ki teljesen a pénztárcánkat a legdrágább kütyükért, tülekedünk, perlekedünk, szidalmazva a Jóistent furakodunk egyre, letaposva a másikat, nehogy lemaradjunk a fogyasztási versenyben, és elő ne forduljon, hogy az internetre gyorsszalagon posztolt fotók ne egy idealizált, kicsicsázott család képét közvetítsék rólunk. Forgács Bernadett írása.

A szívével mindenki tudja, hogy a legnagyobb ajándék mi magunk volnánk a szeretteinknek: azoknak, akiket Isten nekünk adott. De valami rossz beidegződésből azt gondoljuk, pótolhatók vagyunk a boltban vásárolható vac­kokkal. Azzal áltatjuk magunkat, hogy a velünk élő lélek – akinek érkezését egykor a legnagyobb csodaként éltük meg – boldoggá tételéhez elegendő néhány csillogó, lélektelen holmi. Az ördög legjobb húzása ez. Hosszú távon hat.

Mikor történt ez velünk? Melyik volt az a pont, amikor a titkokkal teli, izgatott készülődés, a csendes, bekuckózós családi együttlétek, egyszerű, de ízletes ételek, az örömteli, gondtalan játék és a közös hála eltűnt az ünnepből?

Ki emlékszik még arra, hogy a karácsony, a keresztények egyik legszebb ünnepe valójában szent alkalom arra, hogy szövetségünket megújítsuk, megkössük Istennel?

Egyre kevesebben… Európa nagyvárosaiból eltűnnek a betlehemek, a karácsonyfák, ledöntik a kereszteket, elfelejtjük az imákat, feledésbe merülnek az adventi szokások, és egyre távolabb kerülünk attól, ami szenteste betölthetne bennünket.

Üres az ünnep. Üres a lélek.

Az örömhír is egyre halkabban hangzik: megszületett a Messiás, akit Emanuelnek hívnak! A neve azt jelenti: Velünk az Isten!

Dönthetünk úgy is, hogy engedjük, töltse be Ő az ürességünket. Dönthetünk úgy, hogy elfogadjuk az Isten ajándékát, Jézust, akinek érkezését várjuk szent­este.

Áldott karácsonyt kívánok!

– Forgács Bernadett –


Budapest - Minden második ember túlköltekezik karácsonykor, és minden negyedik hitelt vesz fel, hogy ajándékozhasson - hangzott el az M1 aktuális csatornán, a déli híradóban vasárnap. Az emberek átlagosan 56 ezer forintot költenek idén, ez 4-5 ezer forinttal több a tavalyinál. A kereskedők rekord...

Budapest - Idén karácsonykor a magyar gyermekek két-három játékra is számíthatnak, amelyekre a szülők többsége 10 ezer forintnál is többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. és a Formatex Kft. legfrissebb kutatása szerint. Az idei karácsony slágertermékei a társas- és kreatív játékok, a Lego, a kis...