Ahol mindig történik valami

Hamilton és Rosberg
Hamilton és Rosberg - © Fotó: Getty Images
Interlagos soha nem okoz csalódást a szórakozásra vágyóknak Toto Wolff szerint.

Brazíliába érkezik a Forma–1-es cirkusz a hétvégén, a világbajnoki címek sorsa már eldőlt, így „csak” a maradék helyekért folyhat a küzdelem ezen a mindenki által nagyon kedvelt pályán.

Nico Rosberg a szezon végére összekapta magát és a június végi osztrák futam után ismét győzni tudott Mexikóvárosban, ahol Lewis Hamilton kénytelen volt beérni a második hellyel, míg a bronzérmet Felipe Massa szerezte meg a helyiek lelkes ünneplése közepette.

Mi várható idén?

Az időjárás sokszor döntő szerepet játszott a Brazil Nagydíjak történetében: 2012-ben például a hol esős, hol száraz időjárás alaposan megkeverte a kártyákat. Így még olyan is megtörténhetett, hogy a versenyt sokáig Nico Hülkenberg vezette. 2014-ben viszont a megjósolt esőzéssel ellentétben a magaslati levegő mellett forró hőmérséklet nehezítette a csapatok dolgát. S mi várható idén? Most is záporokat, zivatarokat jósoltak a versenyhétvége mindhárom napjára – számol be róla az Amber PR.

Bár mindenki számára jól ismert a brazil versenypálya, a pilótáknak és autóiknak nem lesz könnyű dolga. Az autók és motorjaik Mexikóváros után itt is oxigénhiányos levegőnek lesznek kitéve, ráadásul az Interlagos egyike azon pályáknak, ahol az óra járásával ellentétes irányban köröznek az autók. Ez pedig nagyon igénybe veszi a nyaki tartóizmokat. A pilóták ezért a verseny előtt nagy hangsúlyt helyeznek ezeknek az izmoknak a megerősítésére.

Sebastian Vettel döntése, hogy a Ferrarihoz igazolt, kiválónak bizonyult, a német pilóta szinte folyamatosan dobogós helyezést ért el az idei szezonban. Mexikóban igaz, rémálomszerű versenye volt a németnek, s idén először célba sem ért, de Toto Wolff szerint számolni kell a Ferrarival az elkövetkező két futamon.

– A Ferrarinak rossz hétvégéje volt Mexikóban, de kétségkívül fenyegetést jelent majd Brazíliában. Ez az a verseny, amely meglepetéseket szokott hozni és soha nem okoz csalódást a szórakozásra vágyóknak. Én már nagyon várom, hogy mit tartogat számunkra Interlagos – szögezte le Wolff, akinek a felesége, Sue Wolff, a Williams tartalékpilótája nemrég jelentette be visszavonulását a versenyzéstől.

Belátni a felét

A brazil betoncsík majd ezer méterrel található a tengerszint felett, amely erőt vesz ki az autókból. Ez egy természetes amfiteátrum, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy a pályának majd a felét átlássák. Sao Paulóban nagyszerű előzési lehetőségek vannak. A pálya dominánsan lassú és közepesen gyors kanyarokból és egyenesekből áll. Az első sikán, a híres „Senna S” kanyar, amely talán a legjobb alkalom az előzéshez. Esős időben megállhat a víz a pályán, s ilyenkor veszélyes lehet a vízen való felúszás.

Az 71-körös Brazil Nagydíj november 15-én, vasárnap helyi idő szerint 14 órakor (nálunk 17 órakor, élő M4) veszi kezdetét.

HBN
hirdetés